Туберкульоз на Кременеччині. Яка ситуація, що потрібно знати:

Скільки у районі хворих на туберкульоз і що важливо знати про це захворювання, розповідає напередодні Всесвітнього дня боротьби з туберкульозом kremenets.city.

Протягом 2017 року у районі було виявлено 26 хворих на активний туберкульоз, котрі захворіли вперше. Семеро хворих додалося вже з початку цього року, до того ж, п'ятеро з них мають активну форму.  Ще 34 активно-хворих перебували на обліку у Кременецькому обласному протитуберкульозному диспансері, - про це повідомив лікар-фтизіатр Юрій Яловський.
Збільшилась кількість запущених форм. Почастішали випадки, коли звертаються із цим захворюванням заробітчани. Й надалі трапляються рецидиви, таких випадків у районі зареєстровано одинадцять, це особи, котрі вже хворіли на туберкульоз раніше і захворіли повторно, зазначив лікар.
Протягом минулого року в районі було проведено 346 проб Манту. А всього  їх потрібно було зробити 7973-м дітям.
“Туберкуліну в районі не вистачає або ж він взагалі відсутній.  В 3-х дітей виявлено віраж туберкулінових проб, тобто ці діти були вже інфіковані туберкульозною паличкою, але всі вони були дообстежені та їм була призначена хіміопрофілактика”, - каже Юрій Яловський.
Лікування туберкульозу є тривалим і складним. Більшість хворих все життя перебувають під наглядом лікаря-фтизіатра. І чим раніше виявлено туберкульоз, тим краще він піддається лікуванню.

Як передається туберкульоз?

Інфекційне захворювання, що в 95 % випадків передається повітряно-крапельним шляхом.

Що викликає захворювання?

Особливі мікроби - мікобактерії, їх ще називають туберкульозними паличками, або паличками Коха.

До чого призводить хвороба, якщо вчасно не діагностувати?

До інвалідності і навіть смерті.

Які органи уражаються найчастіше?

Органи дихання, кишківник, сечостатеві органи, кістки, шкіра.

Джерело інфекції туберкульозу?

Як правило, це хвора людина, яка виділяє з харкотинням в навколишнє середовище туберкульозні палички. За рік такий недужий здатний заразити 10-15 людей. Предмети побуту чи гігієни. Та продукти харчування, молоко, м'ясо від уражених туберкульозом тварин.

Що таке мультирезистентний туберкульоз?

Це стійкість мікобактерій туберкульозу до найефективніших протитуберкульозних препаратів. Хворі з таким діагнозом потребують лікування до двадцяти місяців. При такому діагнозі висока смертність.

Основні прояви захворюваності на туберкульоз?

Порушення сну і апетиту, поява кашлю, котрий триває понад два тижні. Підвищення температури тіла до 37.5 - 38 градусів, особливо у вечірні години. Загальна слабкість, схуднення, нічна пітливість.

Як запобігти захворюванню та виявити своєчасно?

Обов'язкове флюорографічне обстеження органів грудної клітки щороку. Проведення щорічної реакції Манту дітям із річного віку, до 15 років. Та вакцинація БЦЖ новонародженим у пологовому будинку, на третій, п'ятий день.
Вікторія Іваницька головний редактор  kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення