Кременецький “Бабин Яр”: хто здійснює масштабні роботи вперше за останні 10 років


Ще у кінці ХІХ століття єврейська громада Кременця складала близько 40% населення міста. Уже на початку ХХ століття євреї, як і українці, почали емігрувати за кордон. Нині, згідно офіційних даних, представників цієї нації в Кременці майже не залишилося. Пам’ять про колись численну громаду бережуть музейні записи, старі будинки, одне з найбільших в Європі кладовищ – Бейт-Альмін та місце Голокосту. Там, на окраїні міста, свого часу розстріляли близько 15 тис євреїв з усієї Кременеччини… “Хоча це важка історія, але її не можна забувати. Тому що, забуваючи трагедії такого масштабу, ми ризикуємо повторити їх знову. Гітлерівські нацисти не помилували жодного єврея тогочасного Кременця”, – розповідає Олексій Радчук – голова БО “Мотиваційний центр “Можливо все”.


Історія меморіалу на Єврейському похованні теж досить суперечлива. У різні часи місце доглядали  активісти, враховуючи нинішній Волинський ліцей ім. Нестора Літописця (тоді школа-інтернат). Проте в останні, майже десять років, меморіал занедбали. Недобросовісні містяни почали перетворювати його у стихійне сміттєзвалище. Тому уже майже впродовж трьох років цим пам’ятним місцем опікується благодійна організація.
“Близько 3-ох років тому наша команда почала проявляти ініціативу по догляду за Єврейським похованням Кременця. Але це було більше у форматі: прибрати сміття, зрізати траву. Це ніяк не вирішувало питання порядку. Отримавши відповідний дозвіл Виконавчого комітету Кременецької міської ради, ми всією командою Мотиваційного центру «Можливо Все», почали готуватися до більш радикальних дій щодо благоустрою Єврейського поховання. Відтак, 24, 25, 28 вересня 2021 року, наша команда і важка техніка, здійснили низку робіт з влаштуванню порядку на Єврейському похованні. А саме: скосили траву, прибрали побутове сміття, зрізали та викорчували чагарники, частково сформували крони дерев, очистили платформу меморіалу від бур’яну, очистили бордюри та підняли стежки”. – каже Олексій Радчук. Попереду ще багато роботи, – зазначають ініціатори. Поряд з цим це наймасштабніші діяльність з благоустрою, яку проводили на меморіалі в останнє десятиліття. “Хочеться сказати велике спасибі Колонтаю Володимиру Миколайовичу за якісну роботу важкої техніки, а також за добровільну пожертву у вигляді суттєво зниженої ціни за роботу техніки. Також велика вдячність Олексію Анатолійовичу Боганцеву за добровільну пожертву для здійснення роботи на Єврейському похованні. Висловлюємо вдячність Християнській церкві «Вода Життя» міста Кременець, яка взяла на себе основні матеріальні витрати із забезпечення роботи в ці дні”, – каже Олексій Радчук та наголошує, що на Єврейському похованні заплановано ще багато роботи.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення