Вітчим, який жорстоко бив 4-річного Серафима із Кременця , вживав наркотики. Чи повернуть хлопчика у сім'ю?

Минуло пів року з дня, коли 4-річний Серафим із Кременця потрапив в лікарню з множинними ранами, синцями та переломом ніжки. Як переконувала тітка хлопчика та йшлось у повідомленнях поліції, його жорстоко побив вітчим. І це, як ми з'ясували, був не єдиний випадок насильства над дитиною.
Чи покарали кривдника та з ким далі житиме Серафимчик та його рідний братик (по мамі), якому лише рік, читайте у матеріалі. 


Побиття 4-річної дитини у Кременці шокувало Тернопільщину. Про усе ми розповідали в матеріалі " Тітка 4-річного Серафима, якого побив вітчим, розповіла жахливі подробиці" Трапилась подія на початку листопада 2020-го. Розповідь вражає.

—  Дитина мені казала, що його б’є Юра (вітчим). Він говорив, що так той карає його за те, що він не слухається. Одного разу Серафимчик розповідав, що вітчим брав його за голову та тримав її під краном з водою. Дитина казала: “Юра тако взяв мене за кофту, повів у кухню, відкрив крана, і я кажу: ”Юра, вибач”. А той відповів: “Я не вибачу” і ставив мою голову під кран, —  розповідала тітка дитини Марія. 

"Місяць із гіпсом на ніжці": як підтримати 4-річного хлопчика, якого побив вітчим

Дітей вирішили вилучити з сім'ї

Одразу після того, що сталось, Серафима забрала до себе тітка, а мама дитини, разом з 10-місячним братиком, жили у будинку, що поряд з тим, де відбував домашній арешт чоловік, який виховував кулаками малюка. Але згодом і молодшого сина, якого звуть Владислава, забрали із сім'ї. 

Рішення про відібрання дітей прийняв Кременецький районний суд. Його знаходимо у Єдиному реєстрі судових рішень. 

— Як встановлено в судовому засіданні та підтверджується матеріалами справи, батьки  ухиляються від виконання батьківських обов`язків, ніде не працюють, умови проживання дітей незадовільні. Крім того, зафіксували тілесні ушкодження різного ступення тяжкості малолітньому. Існує загроза жорстокого поводження зі сторони батька, — йдеться в рішенні суду. — Таким чином, враховуючи, що позивачем доведено факт ухилення відповідачів від виконання своїх обов`язків з виховання дітей, наявність переконливих доказів реальної небезпеки для життя, здоров`я і морального виховання дітей та неможливості усунення іншими заходами, ніж відібрання дітей від батьків, суд вважає за необхідне позов задовольнити.

Йдеться й про те, що мати дітей не вчиняє активних дій щодо захисту малюків, а навпаки всіляко виправдовує свого співмешканця та продовжує із ним проживати.

Дитина у патронатній родині 

Згодом дітей вирішили віддати на виховання у патронатну родину.

Редакції «20 хвилин» вдалось розшукати людей, які стали патронатними батьками для хлопчиків. Це родина Герасимчуків, які живуть в Кременці. Світлана – патронатний вихователь. Її чоловік Володимир, — помічник вихователя. У родині є двоє власних дітей.

—  Дітей віддали в нашу родину на період, поки не вирішиться питання щодо їх подальшого перебування. На даний момент, так розумію, вони не мають куди повернутись, бо мама і надалі проживає зі своїм співмешканцем, як мені відомо, —  розповідає пан Володимир. 

Результат пошуку зображень за запитом володимир герасимчук кременець

Чоловік розповідає, що навіть за час, поки Серафимчик живе у них, хлопчик дуже змінився, більше розмовляє та став активніший.

—  Можна Сказати, що Серафимчик — доросла дитина, він вже все розуміє. Не раз він проживав в тітки, дуже її любить. Вона його підготувала, порекомендувала йому бути слухняним у нас, вона його привезла до нас, і він тут живе з думкою, що скоро його заберуть, —  каже він.  —  Обоє хлопчиків дуже активні, так як діти: бігають, граються. 

За словами вихователів, мама інколи відвідує дітей. Це підтверджують і в Службі у справах дітей Кременецької ОТГ.

 За законом, під патронатною опікою дітям дозволено перебувати три місяці. У випадку, якщо виникли непередбачувані обставини, — до пів року. Тож ще до червня хлопчики зможуть жити в родині Герасимчуків. 

Читайте також: Історія першої на Тернопільщині патронатної сім'ї. Серафим, якого жорстоко побив вітчим, живе тут

Де далі житимуть малюки

У Службі у справах дітей Кременецької міської ради 13 травня журналістці "20 хвилин" повідомили, що наразі чекають на рішення Тернопільського обласного апеляційного суду. 

— Рішенням суду дітей відібрано від обох батьків. Наразі є апеляційна заява в Тернопільському обласному апеляційному суді про те, що справу переглядатимуть. Мама має право на апеляцію, тому все в законному порядку. Наразі ми очікуємо рішення і вже після нього зможемо що-небудь сказати про долю малюків, — сказала начальниця служби Наталія Бесяда.

У службі кажуть, що за час, коли діти перебувають в патронатній сім'ї, вони змінились. Серафимчик більше почав говорити, а Владік відсвяткував перший день народження.

— Ми часто відвідували малюків. Вони добре почуваються, розвиваються. За кілька місяців добре підросли. Серафимчик більше говорить, звісно, чекає, коли по нього прийде мама, але і згадує сам про те, що трапилося, — каже пані Бесяда. — Служба у справах дітей у цьому випадку представляє інтереси дітей. Час перебування їх у патронатній сім'ї завершується у червні. Думаю, що до того часу усі питання будуть вирішені, і ми зможемо влаштувати дітей.

Намір взяти під опіку малюків виявили бабуся молодшого Владіка і тітка Серафима. У службі розглядали обидва варіанти, але, відповідно до закону, рідних братиків розлучити теж не можуть. Тож наразі, де будуть малюки після рішення, у службі не знають.

— Що буде із дітьми, вирішує суд. Проте я схиляюсь до того, аби діти були під опікою, але мама теж має право боротись за повернення дітей, — говорить Наталія Бесяда. 

Як розповідає кременчанка Оксана, яка знайома із мамою хлопчиків, жінка і далі живе в будинку, де трапилось нещастя. Більше того, вона знову вагітна та чекає на народження третьої дитини. Наскільки це правда, нам дізнатися не вдалося. Контактів до мами не маємо. Але готові представити її позицію. 

Кривдник досі під домашнім арештом

Сам чоловік на час слідства перебуває під домашнім арештом. Нагадаємо, йому інкримінують умисне тілесне ушкодження середньої тяжкості та домашнє насильство. Навіть більше. Вітчим сам зізнався в тому, що побив дитину. Про це повідомляли раніше в пресслужбі ГУНП в Тернопільській області.

Читайте також: "Виховання" кулаками: вітчима, який жорстоко бив 4-річного Серафима, притягнуть до відповідальності

У Кременецькому районному суді нам повідомили, що суди над чоловіком вже розпочались.

— Підготовчі слухання у даній справі вже завершились. Сьогодні, 13 травня, відбулось чергове слухання у даній справі. Проте у суді вже є кримінальні провадження щодо даної особи, які надійшли раніше. Їх об'єднали в єдине. Рішень наразі немає. Суди тривають, — повідомила керівник апарату Кременецького суду Світлана  Гаскевич. 

Мав справу з наркотиками

У Єдиному державному реєстрі знаходимо чимало цікавої інформації про Юрія К. (прізвище відомо ред.). Виявляється, чоловіка раніше визнавали винним у у скоєнні правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 44 КУпАП (Незаконні виробництво, придбання, зберігання, перевезення, пересилання наркотичних засобів або психотропних речовин без мети збуту в невеликих розмірах).  Постанова датована 2020-им роком.

У постанові йдеться, що в судовому засіданні чоловік свою вину визнав, у скоєному розкаявся та пояснив, що зберігав дану наркотичну речовину — канабіс для власного вживання, більше такого не повториться. Чоловікові призначили штраф у розмірі 425 гривень. 

Але це не зупинило чоловіка. Зараз у Кременецькому суді знаходиться провадження щодо обвинувачення Юрія К. у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 307, частиною 2 статті 309 КК України. І обидві статті стосуються наркотичних засобів. Чоловіка навіть підозрюють у їх розповсюдженні.

Чоловіку загрожує від 6 до 10 років за гратами, якщо його вину доведуть.

Юридична довідка

Стаття 307. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення, пересилання чи збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

Ч. 2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, або особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 308 — 310, 312, 314, 315, 317 цього Кодексу, або із залученням неповнолітнього, а також збут наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів у місцях, що призначені для проведення навчальних, спортивних і культурних заходів, та в інших місцях масового перебування громадян, або збут чи передача цих речовин у місця позбавлення волі, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах чи особливо небезпечні наркотичні засоби або психотропні речовини, — караються позбавленням волі на строк від шести до десяти років з конфіскацією майна.

Стаття 309. Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб чи особою, яка раніше вчинила один із злочинів, передбачених статтями 307, 308, 310, 317 цього Кодексу, або якщо предметом таких дій були наркотичні засоби, психотропні речовини або їх аналоги у великих розмірах, - караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років.

Ми продовжуємо стежити за долями діток. Якщо ви знаєте сім`ї, в яких від насилля страждають діти, не зволікайте та повідомляйте про це місцеві служби в справах дітей та відділення поліції. Наголосимо — ми готові висвітлити позицію матері дітей, якщо вона звернеться у редакцію. 

Коментар

"Насильство над слабшим  — наслідок нереалізованості"

Михайло Козюк, юридичний психолог:

 — Причин насильства в сім'ях може бути чимало: неблагополуччя сімейних стосунків у дорослих, може бути наслідування агресивної поведінки, яке людина сама скопіювала у когось з батьків, коли була дитиною.  Також така агресія може стати наслідком алкогольної, наркологічної залежності, залежності від азартних ігор та інше. Внаслідок нереалізації потреб батьків, внаслідок того, що люди не здатні налагоджувати соціальні зв'язки між собою, виникає насильство над слабшим. 

Важливим фактором насильства є нехтування дорослими дитячих проблем, навіть елементарних. Люди не реагують на проблеми, запити дітей. Особливо на первинні потреби: їжа, сон, можливість відпочинку, потреба в одязі, у навчанні. Якщо дорослі нехтують цими потребами  — це вже насильство над дитиною. 

Насильство у сім'ях часто ігнорують. Мовляв, це справа сім'ї, але я, як психолог, з цим категорично не згоден. Реагування на будь-які прояви, які на вашу думку, є насильством, має відбуватись обов'язково різними способами. Як? Найперше  — це звернення в поліцію. Друге  — це привернення уваги до насильства інших осіб: сусідів, знайомих, людей, які поряд. Крім того, якщо вам відомо про такі сім'ї, де вчиняється насильство  — ви маєте рекомендувати людям звертатись за допомогою. 

Важливим фактором є навчання дітей, як поводити себе в разі, якщо над нею вчиняють насильство. Діти мають знати, куди їм звертатись та як діяти, звісно, це стосується дітей шкільного віку, адже малюки зовсім беззахисні. Насильство може стати підставою для позбавлення батьківських прав.

Куди звертатись за допомогою 

Куди можна звертатись людям, які потрапили в складні життєві обставини?

 

  •  Тернопільський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молодіРозташування: м.Тернопіль. Вул. Медова,3
    Тел./факс  (0352) 23 – 55 - 92, 
  •  Тернопільський обласний центр соціально-психологічної допомоги "Родина"
    Розташування: вул. Коновальця, 18. м. Тернопіль Електронна адреса: TOCSPD-roduna@ukr.net
    Телефон: 0 (352) 28-79-29 
  •  "Дім захисту життя" центр матері і дитини" (для матерів з дітьми до 3 років)
    Розташування: с. Тисарівка, Волочиський район, Хмельницька область. 
    Телефон: 097-79-96-081, 067-30-83-382, 068-64-77-448.
  •  "Дім життя" - монастир францисканок, притулок для жінок, які опинились в складних обставинах. 
    Розташування: с. Драганівка, Тернопільський район.
    Телефон: 097-30-71-296, 096-82-84-713.
  • БО "Відкрите серце" - для батьків з дітьми, які перебувають в складних життєвих обставинах. 
    Розташування: смт. Озерна, Зборівський район. 
    Телефон: 096-84-79-21.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення