Йозеф Пічман, або художник Волинських Афін 📷

Йозеф Пічман, або художник Волинських Афін
Сьогодні в рубриці «(Не)відомі волиняни» постать художника, який хоч і не народився на Волині, проте прожив тут велику частину свого життя до останніх днів та успішно працював у Волинській гімназії в місті Кременці.
[ads-post]В 1758 році у місті Трієст, який тоді був від владою Австрії (сьогодні це територія Італії) народився Йозеф Пічман. Про родину митця та ранні роки життя відомо дуже мало…

Знаємо, що художню освіту Йозеф Пічман отримав у Віденській академії мистецтв. В той час там викладали легендарні педагоги, у яких Пічману пощастило повчитись. Так, майбутньому художнику пощастило статути учнем Й. Лампі старшого, Т. Фюгера та Й. Брандта.
Йозеф Пічман, ХІХ ст
Вже з студентських років Йозеф показав значні успіхи. Викладачі радили йому брати участь в різноманітних конкурсах. Успіх прийшов до Пічмана у 1787 році, коли на конкурсі історичного живопису він отримав «Золоту медаль» за свої роботи. Перемога була поштовхом до кар’єрного росту. Адже відразу після перемоги на конкурсі, Йозеф Пічман отримав почесне звання дійсного члена Віденської академії мистецтв. Слава про талановитого художника долала кордони і от дійшла до нашої Волині. Запрошення переїхати і активно працювати на Волинь молодий художник Пічман отримав у 1788 році. На той час йому було тридцять років.
Портрет жінки, автор Йозеф Пічман, 1800
Отож, на Волинь Йозеф Пічман потрапив завдяки запрошенню корецького князя Юзефа Чарторийського (1740-1810). Останній був власником виробництва порцеляни і ймовірно, Пічман цікавив його як художник та автор малюнків для посуду та корецького маєтку. Певний час Пічман проживав в маєтку Чарторийського, потім отримав нове замовлення і переїхав до Варшави. Згодом навіть став придворним художником останнього короля Польщі Станіслава Августа Понятовського.
Портрет жінки, автор Йозеф Пічман, 1800-1806
У 1806 році Йозеф Пічман остаточно переїздить на Волинь. Тоді він отримав пропозицію працювати викладачем у Волинській гімназії в місті Кременці, яка згодом стала ліцеєм. Вдруге на Волинь Пічмана запросив Тадеуш Чацький, адже він намагався зібрати кращих педагогів для свого дітища в Кременці.
Портрет чоловіка, автор Йозеф Пічман, 1790-ті роки
За успішну педагогічну діяльність на Волині Пічман навіть отримав нагороду. Це сталось у 1830 році. Тоді йому присуджено нагороджений «Знак отличия беспорочной службы за 20 лет». Окрім відзнаки було визначено пенсію, чи то доплату, та званий «пенсіон» у розмірі 600 руб. сріблом на рік.
Віденська Академія, XVIII ст
Багато абітурієнтів кременецького вишу, які тоді туди вступали, мріяли, стати студентом саме Пічмана, адже знали, що він один із кращих художників того часу. Можна сказати, що Йозеф Пічман мав свою школу, до якої відносяться такі митці, як: Бонавентура Клембовський, Антон Анджейовський, Ксаверій Канєвський.
Кременець, зображення пер. пол. ХІХ ст.
Розглядаючи картини художника Пічмана, можна із впевненістю сказати, що він малював здебільшого в стилі класицизм, та інколи сентименталізм. Чи не найбільше в доробку художника портретів.

Помер художник Йозеф Пічман у місті Кременці в 1834 році, де і був похований.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення