Як вберегти дітей від коронавірусу: що радять тернопільські лікарі

Уникайте скупчення людей! Є і ряд гігієнічних та санітарних вимог, яких потрібно чітко дотримуватися. Читайте та виконуйте рекомендації лікарів щодо заходів профілактики захворювань.
[ads-post]В Україні відповідно до рішення Кабінету Міністрів розпочався тритижневий карантин у навчальних закладах.  А також введені в дію ряд обмежувальних заходів, аби запобігти поширенню захворювання на коронавірусну інфекцію шляхом зменшення кількості контактів.
Важливо, аби батьки чітко усвідомлювали свою роль у цьому процесі. Відтак, у КНП "Тернопільська міська комунальна дитяча лікарня" пропонують перелік з декількох важливих кроків, які допоможуть захистити себе та дітей від зараження респіраторними вірусами.

При будь-яких скаргах - телефонуйте

Оскільки на даний час остаточно не визначено, як новий коронавірус впливає на дітей, при  будь-яких симптомах нездужання необхідно негайно повідомити лікаря. Сухий кашель, лихоманка та втома – основні прояви інфекції СОVID-19.
На час карантину лікувальні заклади Тернополя суворо дотримуватимуться ряду протиепідемічних заходів.
Так , медичні профілактичні огляди дітей наразі скасовані, розповідає міський педіатр Комунального неприбуткового підприємства "Тернопільська міська комунальна  дитяча лікарня" Майя Голяк.


- Якщо потрібна буде консультація, профогляд чи патронаж маленьким дітям, то у такому випадку батьки мають, перш за все, звернутися до свого сімейного лікаря. Педіатр, враховуючи ситуацію, прийме рішення, чи потрібно виїжджати додому до маленького пацієнта чи, можливо, в онлайн режимі зможе проконсультувати батьків, - говорить вона.
Якщо у дитини є підвищена температура тіла, то обов’язково потрібно спочатку зателефонувати (!) до педіатра.
- Лікар достеменно вивчає ситуацію, враховує показник температури тіла дитини, анамнез, зважає на всі фактори, які зараз можуть насторожувати. І в подальшому діє за розробленим раніше алгоритмом дій, - додає пані Голяк.
Наразі призупинена робота всіх навчальних закладів, секцій та гуртків. У зв’язку із подіями, які розгортаються в Україні, задля недопущення поширення корона вірусної інфекції у Тернополі активно впроваджують і інші обмежувальні заклади. Зокрема, йдеться про тимчасову заборону відвідування дітей у лікарнях.
- Разом із маленьким пацієнтом/пацієнткою у медичному закладі може перебувати лише один дорослий: мама, тато чи опікун дитини, - наголошує Майя Голяк. – Усі ці заходи покликані для того, аби не допустити поширення інфекції як серед малюків, так і медичного персоналу закладу.

Уникайте скупчення людей

Чому вимушені йти на такі кроки? Карантин та самоізоляція – це єдині дієві методи, які допоможуть запобігти масовому поширення коронавірусу в країні. Про це говорять медики як на всеукраїнському, так і міському рівнях.
- Карантин – якраз для того, щоб батьки обмежили себе та діток від перебування у місцях скупчення людей, - продовжує лікар-епідеміолог КНП "Тернопільська міська комунальна дитяча лікарня" Марія Павельєва. – Тому перша, найбільш важлива порада – уникайте скупчення людей! Є і ряд гігієнічних та санітарних вимог, яких потрібно чітко дотримуватися. Вони регламентовані Всесвітньою організацією здоров'я та Міністерством охорони здоров'я. Правильне миття рук – дуже важливо. Звісно, діткам важко усвідомити, що це потрібно робити регулярно, та ще й довше, ніж вони звикли. Саме тому закликаю всіх батьків власним прикладом, особливо після відвідування магазинів та громадських місць, показувати, що руки потрібно мити з милом. Якщо мило і вода недоступні, дайте дезінфікуючий засіб для рук з вмістом спирту не менше 60%. А ще – важливо мити руки, перш ніж торкатися їх очей, носа або рота. Миття рук знижує кількість респіраторних вірусів, які можуть поширюватися.


Варто навчити дітей завжди прикривати рот під час кашлю і чхання. Переконайтеся, що діти прикривають ніс і рот серветкою, коли вони кашляють або чхають. Попросіть їх викинути використану серветку і негайно вимити руки. Це допомагає запобігти поширенню вірусу через повітря і на руках здорових людей, додає лікар-епідеміолог.

Не зважайте на фейки

У лікувальних закладах діють протиепідемічні обмеження. А тому, якщо все ж таки виникла необхідність туди прибути, звичайно, доцільно використовувати медичні маски, щоб дотримуватися режиму перебування у медичному закладі.
Ще один важливий аспект – не піддаватися паніці, дбати про інформаційну гігієну та дослухатися лише до рекомендацій лікарів. Адже інтернет-простір заполонила не зовсім достовірна інформація як щодо шляхів передачі вірусу, так і заходів профілактики, відзначає Марія Павельєва.
- Для прикладу, наразі немає жодних підстав вважати, що пополоскавши рота чи даючи пігулку дитині, ви зможете вберегти її від захворювання, - каже лікар-епідеміолог. – Будьте готовими і поінформованими. Слідкуйте за епідемічною ситуацією із респіраторними захворюваннями, використовуючи офіційні джерела. Читайте та виконуйте рекомендації лікарів щодо заходів профілактики захворювань. Знання  і отримання достовірної інформації допоможе скласти план захисту себе, своїх дітей та інших осіб. Будьте здорові!

Довідка

Усю інформацію ви можете отримати, зателефонувавши не "гарячу лінію": (0352) 52-34-98.
А також на офіційних сторінках Комунального некомерційного підприємства "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня" у Іnstagram та Facebook.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення