Стипендії не вистачає: скільки та на що витрачають студенти у Кременці?

У Кременці є три коледжі та два ліцеї. Також тут знаходиться Кременецька обласна гуманітарно-педагогічна академія імені Тараса Шевченка. Сюди із суміжних районів та інших областей з’їжджаються випускники шкіл, які мріють стати у майбутньому вчителями, вихователями, лікарями і не тільки.

[ads-post]
Редакція інтернет-видання Кременець.Сіty спеціально до Дня студента поцікавилася, чи вистачає тутешнім студентам стипендії і на що вони її витрачають.
Яна Гаврилюк
19 років
“Я навчаюся на “відмінно” у Кременецькій педагогічній академії на третьому курсі за спеціальністю “дошкільна освіта” та отримую підвищену стипендію у розмірі 1772 гривні. Родом з Рівненської області, тут проживаю у гуртожитку. Поки не поєдную навчання з роботою, тож стипендія — весь мій особистий дохід. 
Найбільше коштів під час навчання доводиться витрачати на канцелярію. В майбутньому працюватиму з дітьми-дошкільниками. У них теж будуть заняття, під час яких вихователі навчатимуть працювати з пластиліном, наочним матеріалом, фарбами. Все це ми використовуємо у навчанні зараз. Крім того, деякі підручники потрібно купувати, з інших — робити ксерокопії. На ці потреби в середньому кожного місяця я витрачаю від 400 до 500 гривень. 
Щомісяця за проживання в гуртожитку ми платимо 520 гривень. Додому я приїжджаю рідко — один раз на місяць чи двічі на три місяці. Квиток в одну сторону коштує 200 гривень. А ще потрібно купити ліки. Одяг чи косметику купую нечасто. Доводиться економити. Добре, що батьки допомагають. Кожного місяця вони виділяють до тисячі гривень мені на навчання”.
Валентин Бондючний
18 років
“Я родом із Почаєва, навчаюся на “відмінно” на третьому курсі у медичному коледжі в Кременці. З особистих доходів — тільки стипендія у розмірі 1100 гривень щомісяця. Я не проживаю в гуртожитку, а щодня їжджу додому, бо це не так далеко. Дорогу мені оплачують батьки, це мінімум 800 гривень щомісяця. Найбільше витрачаю на харчування, приблизно 400 гривень/місяць. 
Я вже задумуюсь над тим, як у майбутньому поєднати навчання і підробіток, щоб матеріально не залежати від батьків. Стипендія не покриває всі необхідні витрати. Поки не знаю, чи продовжуватиму навчання у вузі. Але хотів би стати лікарем-реалібітологом”.
Вікторія Заяць
17 років
“Я навчаюся на третьому курсі педколеджу за спеціальністю “образотворче мистецтво” і заочно на першому курсі Кременецької гуманітарно-педагогічної академії на історичному факультеті. Родом із Зборівського району. У Кременці проживаю в гуртожитку. Мрію працювати з дітьми у школі. 
У коледжі я отримую стипендію у розмірі 980 гривень на місяць. Проживання в гуртожитку коштує 390 гривень/місяць. Витрати на канцелярію в середньому становлять від 200 до 400 гривень. Додому їду двічі на місяць. На квитки щомісяця витрачаю 320 гривень. 
Стипендії мені вкрай не вистачає. Забезпечити себе всім необхідним допомагають батьки. Щомісяця вони зі своєї зарплати відкладають мені на прожиття і навчання не менше однієї тисячі гривень”.
Андрій Дубина
18 років
“Я є студентом третього курсу Кременецького медичного коледжу. Сам із Бродівського району, у Кременці проживаю в гуртожитку. На дорогу додому щомісяця я витрачаю 600 гривень, оскільки до батьків їжджу щотижня. Оплата за гуртожиток становить 390 гривень в місяць. Разом це майже 1000 гривень, а стипендія у мене на кілька гривень вища. Тому, звісно, мені її не вистачає. 
Після завершення коледжу я стану фельдшером або парамедиком. Робота лікаря — це велика відповідальність. Тому наразі не планую поєднувати навчання і підробіток. Поки ціль — здобути знання. Через те батькам доводиться щомісяця виділяти для мене значну частину коштів зі своєї зарплатні”. 
Надія Котик
16 років
“Я є студенткою другого курсу Кременецького гуманітарно-педагогічного коледжу. В майбутньому я — вихователь-дошкільник. Родом із Теребовлянського району. Мій єдиний дохід — стипендія у розмірі 980 гривень на місяць. 
У Кременці я проживаю в гуртожитку, щомісячна оплата за який становить 390 гривень. Батьків відвідую щотижня, тому найбільше доводиться витрачати на дорогу, це більше однієї тисячі гривень в місяць. Тому стипендії, звісно, не вистачає. 
Ми з одногрупниками їмо у студентській їдальні. Харчування там коштує дешевше, в середньому на місяць 400-500 гривень. На канцелярське приладдя стараюся витрачати мінімум коштів. Потрібні підручники можна отримати у студентській бібліотеці. Якщо рахувати середній показник від навчального року, то на канцелярію я витрачаю 50 гривень щомісяця. 
Ми з друзями інколи влаштовуємо собі свято — раз на місяць йдемо на піцу. Але так буває не кожного місяця. Думаю, що в майбутньому доведеться поєднувати навчання із роботою або підробітком. Зараз допомагають батьки. Вони дають мені з собою на навчання по 500 гривень щотижня”.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення