Кременчанка Юлія Кучерук розповіла, що треба знати, якщо ви хочете стати волонтером


Зараз кременчанка Юлія Кучерук — студентка четвертого курсу факультету журналістики Острозької академії. Крім того, Юлія — волонтер. За понад три роки волонтерства студентка встигла побувати за кордоном за підтримки Європейської програми молодіжних обмінів EVS (ERASMUS plus), потрапити на концерт гурту "Океан Ельзи" як волонтер, бути співорганізатором подій. В острозькому волонтерському осередку Юля брала участь в проєкті “Твоя країна — Острог”.
[ads-post]
Вперше Юлія дізналась про можливість волонтерити після вступу у виш. Під час навчання у школі та ліцеї майбутня студентка про це нічого не знала. Вона бачила, як чи не кожен студент університету цікавиться чимось ще, окрім навчання, зокрема прагне здобути волонтерський досвід. Юлія вирішила спробувати.

Про що потрібно пам’ятати, якщо ви вирішили стати волонтером?
— Найперше, обрати волонтерську програму чи напрямок, який вам підходить. Про набір волонтерів я дізнавалася найчастіше через соцмережі, різні групи у Facebook. Наприклад, у Facebook-групі "Мандри". Волонтерство може бути різним за терміном. В EVS можна волонтерити максимум тричі на термін один місяць, двічі — на термін пів року і лише один раз на весь рік. Можуть бути обмеження у віці, наприклад, від 18-ти до 30-ти років тощо.
Мотиваційний лист
Після цього, як правило, слід написати мотиваційний лист, в якому треба пояснити організаторам програми чому ви хочете волонтерити. Про те, як це робити, Юлія написала окремий пост на своїй сторінці у Facebook. Під час розмови з нами наголошує, що “організатори самі розповідали волонтерам, на що вони звертають увагу при відборі заявки”. Мотивація обов’язково має бути прописана оригінально, цікаво, переконливо.

— Коли вашу заявку затвердили, не варто розраховувати, що вам відразу повідомлять про те, що відбір для вас завершився успішно. Волонтерів насправді інколи набирають багато, але охочих ними стати — більше в рази. Тому заявок можуть затвердити більше, а якщо ви вчасно не прослідкували за результатом, можна опустити свій шанс.

Етика волонтера
— Один із обов’язкових моментів, які має знати кожен охочий стати волонтером, — це пам’ятати про етику волонтера. Перш за все, ви сюди приїхали, щоб бути корисним і допомогти. Волонтерство взамін на твою працю дає знайомства з новими людьми, можливість безкоштовно потрапити на грандіозну подію, стати свідком її підготовки, але це не означає, що можна до такого шансу ставитись безвідповідально. Наприклад, під час волонтерства на репетиції виступу гурту “Океан Ельзи” у Львові один юнак витягнув з кишені телефон і почав фільмувати все, що відбувається. А це заборонено робити волонтерам. Пам’ятаю, як до таких волонтерів тоді підійшов хтось із організаторів і толерантно нагадав про заборону.

Світлини з особистого архіву Юлії
Мова
— З мого досвіду важливо було розуміти співрозмовників. Обов’язковою умовою волонтерства в EVS є знання англійської мови. А загалом такі поїздки мову удосконалюють. Ви їдете в інші країни, там відбувається ваше знайомство з людьми інших національностей, які розмовляють польською, англійською, іншими мовами. Завдяки волонтерству мені вдалося удосконалити знання з англійської і польської мови.

Волонтерство не безкоштовне. Що це означає?
— Волонтерство на EVS повністю оплачується. Але за умови повернення деяких витрат. Тобто, я купувала квиток за свої кошти, а потім мені їх повертали. Все ж насамперед, волонтерство об’єднує дуже багато людей, які, можливо і знали одне одного, але раніше не спілкувалися. Це не про працю, а про можливості. Ви обов’язково знайдете багато друзів і отримаєте задоволення від спілкування. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення