Білокриницький палац: мальовничий куточок Кременеччини 📷, 📹

Білокриницький палац: мальовничий куточок Тернопільщини (фоторепортаж, відео)
Білокриницький палац – одна з найвідоміших пам’яток архітектури Тернопільщини. Мальовничий куточок розташований у селі Білокриниця, що на Кременеччині.


Перша згадка про село датується ще 1438 роком. Однак саме зведення палацу розпочалося у другій половині XVI століття, коли власником місцевості став князь Збаразький.
На жаль, у 1603-у татари майже вщент зруйнували фортифікаційну споруду. Спільними зусиллями та коштами у 1606-у фортецю знову відбували.

У 1631 році, після смерті Юрія Збаразького, Білокриниця переходить до Вишневецьких. У 1705 році тут побував гетьман України Іван Мазепа. Останній виділив красу палацу.[ads-post]У 1725 після шлюбу Уршулі-Францішки Вишневецької із Михайлом-Казимиром «Рибонькою» Радзівілом, замок переходить до роду Радзівілів. Тут і почався поступовий занепад споруди аж до 1806 року – до зміни власника.
Шляхтич Колонна-Чосновський відбудував палац, однак у 1836 його повністю зруйнувала пожежа.

Остаточного вигляду у XIX столітті замкові надав нащадок Чосновського. Однак через затратне будівництво родина збанкрутувала. Як результат – палац та прилеглі землі продали графу Олександру Вороніну.
Після смерті графа у 1892 році у стінах палацу (за його заповітом) відкривається Білокриницька трирічна рільнича школа.

Палац, який можна побачити зараз, зберігся в англо-готичному стилі, з елементами ренесансу. На готичний стиль вказують дві вежі із невеликими зубцями по кутах та унікальна неоготична в’їзна брама. Інтер’єр від графського палацу мало зберігся, але в коридорах можна побачити готичні арки.

Поруч із палацом розташований Білокриницький дендропарк та частково зберігся захисний рів довкола.
Наразі у приміщенні палацу розташований Кременецький лісотехнічний коледж.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення