В Україні змінюються правила видачі субсидій

З 1 березня одним одержувачам соціальної допомоги видадуть гроші на оплату комуналки готівкою, іншим відкриють банківський рахунок, куди будуть нараховуватися гроші, а потім списуватися згідно витрат за послуги.


Кому готівку, а кому - на рахунок

З березня буде діяти дві моделі монетизації та за результатами аналізу їх ефективності уряд ухвалить рішення щодо впровадження однієї з них з травня 2019 року.

 Перша модель: стосується українців, які оформили субсидію на поточний опалювальний сезон (в жовтні-грудні 2018 року). Вони отримають гроші на руки.

Пенсіонери, які отримують виплати через інші банки, зможуть зняти матеріальну компенсацію безпосередньо в банкоматі свого банку. Субсидія буде приходити разом з пенсією. Тим, у кого немає пенсійної картки, соціальну допомогу доставить "Укрпошта". Кожному одержувачу соціальної допомоги буде приходити СМС-повідомлення про надходження коштів на рахунок.

Тим громадянам, які ще не на пенсії, субсидія буде перерахована грошовим переказом через Ощадбанк. Для отримання коштів звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код.  Субсидіант може звернутися у будь-яке відділення Ощадбанку і йому виплачується готівка по факту звернення. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні та травні.

Для прикладу. Якщо сім'я отримує щомісяця від держави субсидію в розмірі 1600 грн, а платіжка за газ в лютому прийде на 1100 грн, то 500 грн залишиться їй на власні потреби або для оплати рахунку, скажімо, за воду чи електроенергію. Тобто суть нового механізму полягає в тому, що сім'я буде отримувати підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а зекономлені кошти використати на свій розсуд.

Якщо протягом трьох місяців з дати перерахування АТ «Ощадбанк» коштів одержувач житлової субсидії не звернувся за отриманням  грошового переказу, відповідні кошти повертаються АТ»Ощадбанк» Мінсоцполітики не пізніше трьох робочих днів.

Друга модель: Українцям, які звернулись вперше за  субсидією на поточний опалювальний сезон  у 2019 році  відкриють рахунок в Ощадбанку, на нього будуть автоматично зараховуватися гроші і автоматично списуватися. Тобто, розрахунки за спожиті послуги за цих осіб з підприємствами здійснюватиме Ощадбанк, а субсидіанти отримають за результатами вже цього опалюваного сезону залишок невикористаної субсидії готівкою через Ощадбанк.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення