Захоплення Почаївської лаври: серед монахів з’явилося багато російськомовних молодиків

На Тернопільщині спалахнув релігійно-майновий скандал всеукраїнського масштабу. До нього причетна так звана Українська православна церква Московського патріархату.
Та сама, яка виступила проти автокефалії, яку давно називають філією Російської православної церкви, і яка вслід за тією ж РПЦ розірвала стосунки із Вселенським Патріархатом. На догоду цій конфесії протизаконно віддано у тривале безплатне користування національну святиню. Йдеться про комплекс споруд знаменитої Свято-Успенської Почаївської лаври, яка є гордістю і власністю Української держави, пише Високий замок

Проросійські духівники обманом застовпили за собою право правити тут у наступні 34 роки. І отримали преференцію автоматично продовжити дію цієї угоди на більш тривалий час… Це випливає із витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Як свідчить цей документ, два місяці тому, у вересні, тернопільський державний реєстратор Андрій Яремко закріпив за УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом, два великі собори, монастирські келії, дзвіницю, архієрейський будинок — усього шість споруд Почаївської лаври загальною площею понад 7 тисяч квадратних метрів. Хоча, по правді, все це мало бути повернуто до Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Саме звідти 2003 року ці святині було незаконно вилучено за волею колишнього прем’єр-міністра, парафіянина УПЦ М П Януковича. За колишньої влади це його розпорядження виконати не встигли. Тим прикріше, що реалізували ідею «проффесора» тепер, коли Україна веде виснажливу боротьбу ще й за незалежну від Росії церкву. Коли до здійснення цієї мети залишилося зовсім небагато, кілька тижнів…

На ділі оборудка із Почаївською лаврою виглядала так. Улітку цього року Міністерство культури України, яке уповноважене наглядати за культурними пам’ятками і цінностями, доручило керівництву Кременецько-Почаївського державного заповідника взяти на свій баланс згадані вище шість споруд Почаївської лаври. Справою зайнявся місцевий державний реєстратор, який, втім, свою місію чомусь не довершив. Зате паралельно (а відтак — протиправно) оформляти ці папери взявся інший реєстратор, з іншого, не Кременецького району, на землях якого розташована лавра. Чинив це на користь зовсім іншої юридичної особи — УПЦ, яка має московських наставників. За словами місцевих патріотів, у такий спосіб Почаївську лавру вирішили зробити таким собі осідком, резиденцією «русского міра» у західній частині України.

Реєстратор-двійник, до якого журналісти звернулися по коментар, б’ється у груди, що нічого не знав про реєстраційні дії на користь заповідника, які було розпочато раніше. Клянеться, що все вчинив як належить, що йому подали дозвільні документи для цього, а особа суб’єкта для нього, мовляв, не має значення…

Цим цинічним «шахер-махером» після набату Мінкульту уже зайнялися правоохоронні органи. Головне управління Національної поліції у Тернопільській області відкрило кримінальне провадження за фактом неправомірних дій державного реєстратора, який, зловживаючи своїми повноваженнями, здійснив державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври за УПЦ Московського патріархату.

Думається, буде перевірено, чи цього реєстратора часом не «простимулювали» певні особи у рясах. Хід розслідування у цьому кримінальному провадженні контролює Тернопільська обласна прокуратура. Міністерство культури, права та інтереси якого було порушено, вимагає від Міністерства юстиції скасувати рішення про державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври. І притягнути до відповідальності горе-реєстратора. Має також бути з’ясовано, з яких причин інший реєстратор, який раніше мав оформити документи на користь державного заповідника, цього вчасно не зробив.

Спроба рейдерського захоплення почаївської святині вписується у сценарій духовної експансії, вкорінення імперських сил на українських територіях. Не випадково, як тільки Константинополь заявив, що надасть Томос про автокефалію Православної церкви в Україні, президент Росії Путін нагально скликав свою кишенькову раду нацбезпеки, де обговорювали становище підрозділу РПЦ в Україні після історичного рішення Вселенського Патріархату. Зрозуміло, на цьому «нацсовбезі» розробили і спецзаходи. Одним з них розглядається фізична протидія.

Жителі Почаєва кажуть, серед монахів тутешньої лаври з’явилося багато російськомовних молодиків з військовою виправкою. Є підозра, що під виглядом паломників спецназівці ГРУ РФ проникають через український кордон і таборуються у келіях Почаївської лаври для її «захисту»… Влітку цього року, під час хресної ходи у день святого Володимира, Почаєвом вже ходили такі підозрілі типи, на їхніх чорних футболках з червоними хрестами була фраза «Готовься к войне». А зовсім недавно, після звістки про підготовку Томосу, настоятель Почаївської лаври митрополит УПЦ М П Володимир Мороз (той, якого свого часу нагороджував медаллю Путін) лякав паству «внуками Леніна», які начебто прийдуть захоплювати цей храм. У зверненні до своїх парафіян митрополит заявляв: «Враховуючи ситуацію, яка склалася, і за інформацією, якою ми володіємо, і по загрозах розправою, яка все поширюється, видно, що і нам доведеться щось пережити… Просимо вашої підтримки, у першу чергу, молитовної, моральної… Потрібна буде… і ваша фізична присутність… Захистимо нашу святиню. Будьмо готові, щоб її захистити». Насамкінець очільник лаври додав: «Коли треба буде приїхати, буде повідомлено додатково…».

Прокоментувати останні події довкола Почаївської лаври кореспондент «Високого Замку» попросив директора Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрія Юраша. Пан Юраш був лаконічним: очолювана ним структура не уповноважена з’ясовувати обставини закріплення за УПЦ МП права користуватися цими об’єктами. Ретельним вивченням цих питань займаються Нацполіція і Мін’юст. Якщо у ході перевірки виявиться, що було порушено закон, то справедливість має бути відновлено.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення