У Почаївській Лаврі масштабна мобілізація 📷, 📹

Перша хвиля мобілізації вірних московського патріархату на Тернопільщині розпочалась з суботи. Невеликими групами (по п’ятнадцять-двадцять) прихожан відправляють мікроавтобусами на акції протесту у Києві.
Триває відправка мобілізованих вірян впродовж суботи та неділі. Кореспонденти ОВОДА у неділю 30 вересня біля обіду стали свідками того, що з стоянки поблизу Лаври до столиці виїздило кілька мікроавтобусів православних пікетувальників.

Розвідка боєм – десант у Київ

Більшість транспорту виїздить з території самої Свято-Успенської Почаївської Лаври. Передували цьому події у столиці. Ще в п’ятницю у Києві митрополит Антоній (Паканич) провів нараду з представниками єпархій і дав доручення організувати пікет під будівлею, де проживають екзархи Константинопольського Патріархату. Про це повідомило видання Релігійна Правда. Власне на таємній нараді вирішили “з 1 жовтня, кожного дня, одна з єпархій має привезти до Києва мінімум 50 людей для пікетування приміщення, де проживають екзархи”

На таємному зібранні були такі представники УПЦ МП: о. Сергій Грицаюк (Житомирська єпархія), о. Георгій (Тернопільська єпархія), о. Віктор Земляний (Рівненська єпархія), о. Олег Точинський (Волинська єпархія), о. Василь (Івано-Франківська єпархія) та о. Олексій (Сумська єпархія). Представник Тернопільської єпархії о. Георгій уже кілька років фігурує у скандалах пов’язаних із силовими протистояннями біля храмів області. З початку війни на сході України православні громади на Тернопільщині почали переходити з-під юрисдикції Московського Патріархату до Київського. А о. Георгій неодноразово був помічений з групами заїжджих паломників, які штурмували непокірні церкви.

З-під омофору Покрови – генеральна битва наближається

Але наймасштабніші провокації попереду. Мобілізацію усіх вірних у Почаєвській Лаврі планують ближче середини жовтня. Про силове протистояння сьогодні поки пошепки перемовляються прихожани Московського Патріархату у Лаврі. Навіть діти під враженням від дорослих розмов 30 вересня у дворі Лаври щиро заявляли, що “хочуть автомата… аби Лавру захищати”.
Настоятель же Свято-Успенської Лаври Владика Володимир розмістив відповідне звернення на офіційному сайті. Заклик до мобілізації звучить так:

“Враховуючи ситуацію, яка склалась, і по інформації, якою ми володіємо, і по загрозам розправою, яка все поширюється видно, що і нам прийдеться щось пережити.

А тому просимо вашої підтримки, в першу чергу молитвенну, моральну і видно потрібна буде фізична ваша присутність. Тепер не 17-й рік двадцятого століття, і не розгул жовтневої революції, однак внуки Леніна – по духу, грозять розправою, а тому захистимо свою святиню.

Кому не байдужа доля Почаївської Свято-Успенської Лаври, нашої православної української святині, і не тільки української, а всесвітньої святині, будьмо готові, щоб її захистити. Додатково ми постараємося Вас проінформувати коли приїхати…“

Прихожани Лаври чекають на протистояння у час коли Тернопільщину відвідає Патріарх Філарет. 12-13 жовтня у Кременецькому районі очікують на главу Української Православної Церкви Київського Патріархату. Про візит Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України в соцмережах повідомляє Зоя Карпюк. І хоча у програмі візиту не передбачено відвідин Почаєва, у Лаврі готуються до протистояння.

P. S. Міграція православних Московського Патріархату пожвавішала в останні дні вересня. Одних паломників везуть до Києва, інші – прибувають на Тернопільщину. Чимало приїжджих просто розселяються у подобових квартирах, готелях і житлах біля монастирів та скитів…

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення