Проведення обов’язкових щеплень та ситуація в сільських амбулаторіях

Нещодавно в Україні оновили Національний календар профілактичних щеплень.

Про те, чому потрібно вакцинуватися вчасно і яка ситуація з вакцинами в сільських амбулаторіях, розповідає лікар-епідеміолог ДУ "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" Оксана Забрамська та завідувачка Катеринівської амбулаторії загальної практики сімейної медицини, сімейним лікарем Галина Солоненко.

Необхідність профілактичних щеплень

Поміж людей побутують дві протилежні точки зору щодо проведення щеплень. Хтось ставиться до них з недовірою, а хтось вважає корисною та потрібною практикою.
"Аби вберегти себе і дітей, не витрачати економічно багато державі на лікування інфекційних захворювань, треба використовувати блага цивілізації, які є, а саме вакцинацію проти інфекційних хвороб, яка розроблена і діє в багатьох державах", — каже лікар-епідеміолог Оксана Забрамська.
Вакцина дає правильні відповіді і безпеку в майбутньому при утворенні захисної реакції в організмі, яка виробляється саме внаслідок щеплень.
"Тільки в цьому році у нас вже зареєстровано 56 випадків кору. Чому можна було б запобігти, провівши вчасно вакцинацію. В багатьох випадках особи, переважно це діти, не щеплені  через відмову батьків".

Препарати та обладнання в амбулаторіях

Забезпечення сільських амбулаторій необхідними препаратами та обладнанням є передумовою надання якісних та своєчасних послуг. Проте ситуація в сільських амбулаторіях району є доволі неоднозначною.
"У всіх амбулаторіях і на ФАПах є холодильне обладнання, щоб дотримуватись і правильно зберігати вакцинальні препарати. Це дуже відрадно, але доставка вакцин централізовано, за кошти державного бюджету йде з великими перебоями і вакцинація для дітей першого року життя часто відсутня", — зізнається лікар-епідеміолог.

Проблемні аспекти

Питання про щеплення завжди було суперечливим й містило проблемні аспекти, низка з яких залишилася актуальною і досі. З-поміж них — недовіра батьків і поширення брошур противакцинального характеру.
Оксана Забрамська переконана, що причиною недовіри батьків до щеплень є розповсюдження недостовірної інформації ЗМІ, оскільки вона не завжди перевірена, друкується будь-що.
Крім того, спостерігається тенденція поширення брошур противакцинального характеру представниками однієї з церковних громад, що в свою чергу збільшує кількість відмов від профілактичних щеплень на території проживання громади.

Сільські амбулаторії

У Кременецькому районі є 15 сільських амбулаторій. І ситуація з проведенням щеплень в них залежить, перш за все, від сумлінності роботи того чи іншого лікаря. Оксана Забрамська  впевнена, що одним із головних моментів є довіра до лікаря. Наприклад, по Катеринівській амбулаторії загальної практики сімейної медицини надзвичайно мала кількість відмов. Оскільки лікар працює багато часу на одній дільниці, довіра є. В більшості вони вже заключили із сімейним лікарем договір. Робота медпрацівника дуже впливає на відмову.
Щоб сільська амбулаторія була забезпечена всіма необхідними препаратами, доводиться їздити по вакцини в Кременецький центр первинної медико-санітарної допомоги.
"Ми беремо спеціальну сумку з холодовим елементом, їдемо і одержуємо вакцину. Тоді приходять з ФАПу  і беруть необхідну вакцину. На ФАПах ми проводимо вакцинацію, вдома не робимо. А тут приходять в амбулаторію, проводимо необхідний огляд дитини і тоді вже робимо щеплення", — пояснює завідувачка Катеринівської амбулаторії Галина Солоненко.
За останнє півріччя в Катеринівській амбулаторії було здійснено 98 вакцинацій та 88 ревакцинацій від дифтерії, поліомієліту, правцю, КПК та гемофільної інфекції.

Ставлення батьків до вакцинацій

"Є батьки, які категорично відмовляються, але проходить деякий період часу і вони приходять , щоб дітям зробили щеплення. В мене немає таких дітей, які зовсім не вакциновані", — коментує Галина Солоненко.
Чинником, що змінює думку батьків щодо щеплення є наслідки, котрі виникають у невакцинованих дітей.
Сімейна лікарка стверджує, що серед населення є звичайно батьки, вакцинація дітей яких відбувається з великими зусиллями, але їх близько 2-3%.
Незважаючи на те, що Катеринівська амбулаторія забезпечена всіма необхідними вакцинами, які до того ж безкоштовні, батьки можуть відмовитись від наявних вакцин і самостійно купити такі, які вони хочуть. Але при цьому в амбулаторію обов’язково потрібно привезти паспорт цієї вакцини і сертифікат.  Рівень поінформованості батьків є достатньо високим, оскільки вони цікавляться країною-виробником вакцини і наслідками, котрі можуть виникнути внаслідок щеплення.
"Всі батьки хочуть, щоб вакцина була імпортна. КПК (вакцина від кору, паротиту та краснухи)в нас йде бельгійська, імпортна, роблять таке щеплення без вагань. Часто батьки питають: 

"Яка в вас вакцина? Якщо кажеш їм, що Індія, то одразу починають питати про те, які протипоказання, якщо Бельгія чи інша республіка — не вагаються"

Високий рівень обізнаності населення, зокрема в Катеринівській амбулаторії зумовлений також і проведенням в декілька етапів профілактичної роботи з батьками. Завідуюча лабораторією запевняє, що профілактична робота про значення щеплень проводиться ще з вагітною жінкою і тоді, коли дитина вже народилась.
Мешканка Іванківців Ірина Далека зізнається, що вакцинувала обох своїх дітей  і уважно слідкує за календарем щеплень.
"Думаю, що щеплення це добре і маю надію, що вони щось дадуть. Але побоювання звісно є, бо кажуть, що деколи трапляються недобрі вакцини. Але все-таки, я вирішую вакцинувати дітей — думаю, що так буде краще".

Календар профілактичних щеплень

В Катеринівській амбулаторії стверджують, що дотримуються календаря щеплень.
"В нас вже не така велика кількість населення, тому за календарем слідкують лікарі, медична сестра. Коли приходить термін дитині до щеплення, ми інформуємо батьків. І коли вони в місяць приводять дитину для зважування, то ми їх повідомляємо, що через місяць дитина підлягає щепленню, дивіться, щоб дитина була здорова. Слідкують, як і батьки, так і дорослі", — додає сімейний  лікар.

А щоб і далі залишатись добре поінформованими, варто ознайомитись з Наказом МОЗ України від 18.05.2018 №947 "Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні". Згідно з ним, вакцинації проти гепатиту В та туберкульозу проводитимуться відповідно до рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.
Джерело: kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення