Особливості медичної реформи: що варто знати кременчанам

На скільки реалізована реформа в Кременці та що ще потрібно зробити? - розповідає kremenets.city

У 2017 році Верховна рада проголосувала за реформу в сфері медицини. Про те, на скільки реалізована реформа в Кременці та що ще потрібно зробити, дізнаємось у головного лікаря Кременецького районного комунального закладу "Кременецький центр первинної медико-санітарної допомоги" Віталія Корнійчука.

Терміни укладення договорів

"Час, до якого мають укласти договори, законодавством не передбачено. Укладення договорів розпочалося в квітні, а ця процедура буде тривати, напевно, і в 2019 році і до безкінечності тому, що діти народжуються — укладають, переїжджають — укладають. Це все рух. Тому на даному етапі термін невизначений. Бажано, звичайно, впродовж 1-1,5 року укласти договір, але як воно буде — покаже час. В Україні приблизно 30% населення уклали угоду, в Кременці — 22%", — зазначає головний лікар.
З огляду на невизначеність терміну можна не поспішати з підписанням декларацій. Але до уваги варто взяти той факт, що кожен лікар має допустиму, в залежності від його спеціалізації, кількість договорів. Тому можлива ситуація, за якої доведеться шукати іншого фахівця, бо бажаний уже міг набрати допустиме для нього число пацієнтів.

Кількість підписаних договорів

Від 2 квітня 2018 року кількість людей, котрі уклали декларацію з сімейним лікарем зростає.
Віталій Корнійчук зазначає, що у Кременецькому районі на сьогоднішній день підписали 15,5 тисяч договорів з 68 тисяч, тобто 22% від загальної кількості. Проте масовий наплив людей, котрі бажають укласти договір із сімейним лікарем, ще не спостерігається.
"Середня ланка населення 20-40 років не поспішає йти до лікарів укладати договори тому, що вони не хворіють. Переважно укладають люди з дітьми і старші люди, які хворіють".

Розривання договорів

Декларація з сімейним лікарем є безстроковою, але якщо пацієнт бажає змінити фахівця, то старий договір автоматично анулюється, як тільки буде підписано новий. В Кременецькому районі такі випадки є, і вони не поодинокі. 
"Люди визначаються і це в порядку речей тому, що змінюють місце проживання, думку. Кожен день ведеться статистика. Є такі люди, яким вдається записатись до двох-трьох лікарів і якщо комп’ютер виявляє це, то договір потрібно розірвати, бо він має бути укладений лише з одним лікарем".  

Конкуренція між лікарями

В умовах реформи медицини між лікарями спостерігатиметься конкуренція за пацієнтів. А це, в свою чергу, спонукатиме їх до підвищення власної кваліфікації.  Чим компетентніший медпрацівник, тим більше людей укладе з ним декларацію, а відтак і більшою буде його зарплата.
"Є лікарі, до яких хочуть записатися, а є такі, до яких не хочуть. В середньому у нас зараз десь 300-500 людей записані на одного фахівця. Є лікарі, які підписали вже більше тисячі договорів, а є й такі, що до сотні", — пояснює фахівець.

Фінансування медичних закладів

Однією з особливостей медичної реформи є зміна фінансування, котре буде надходити до первинної ланки не через субвенцію з державного бюджету, а через договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Тобто фінансування відбуватиметься за принципом "гроші йдуть за пацієнтом". Проте на практиці це не так вже й легко.
"Кременецький районно-комунальний заклад "Кременецький центр первинної медико-санітарної допомоги" не фінансується з НСЗУ. Лікарня відповідає всім вимогам, які виставлені Міністерством охорони здоров’я, крім однієї: вона не є комерційним неприбутковим підприємством. На превеликий жаль, постанова Кабміну говорить про те, що Національна служба здоров’я України укладає договори з тими закладами, котрі є комунальними некомерційними підприємствами. Ми ще не є таким підприємством, як і в цілому по області", — каже Віталій Корнійчук.
Але робота по переведенню районного комунального закладу "Кременецький центр первинної медико-санітарної допомоги" в некомерційне підприємство вже розпочата — подано статут на розгляд районної ради. Головний лікар стверджує, що зараз залишається працювати тому, що перехід передбачає додаткове асигнування: заміна штампів — 20 тисяч, заміна вивісок — 20 тисяч, проведення метрологічного обстеження на обладнання — це 120 тисяч. На будь-яку роботу потрібні кошти, а їх заклад поки що не має.

Проблемні аспекти

Не зважаючи на низку позитивних змін, що з’явились внаслідок дії медреформи, в районі залишилось ще багато проблемних аспектів. З-поміж них можна виокремити: необізнаність населення, нестачу лікарів і недостатню кількість санітарних автомобілів.
"Проблема залишається в районі така, яка й була: в нас  катастрофічно не вистачає лікарів. У нас є 48 посад, а укомплектовано всього 28. Тобто немає 20 сімейних лікарів. І в основному по селах не можуть підключити договори з лікарями тому, що їх практично не існує", — зазначає лікар.
Як стверджує Віталій Корнійчук, з такою проблемою зіштовхнулись чимало сільських рад, зокрема Попівецька, Ридомильська та Млинівецька. В цих та інших сільрадах населення ще не може підписати декларації, бо практично немає з ким це зробити.
Ті жителі, котрі ще не уклали угоду з сімейним лікарем, отримуватимуть допомогу так, як і отримували її раніше. Проте абсолютно всім: і тим, хто підписав декларацію, і тим, хто цього не зробив, буде надана в разі потреби невідкладна медична допомога первинною ланкою. Але і тут не обійшлось без проблем.
"Як ми можемо забезпечити своєчасне надання невідкладної допомоги, коли по нормативах має бути 20 санітарних автомобілів, а є всього-на-всього 7. Транспорту немає", — каже головний лікар.
Віталій Корнійчук переконаний, що залишається тільки сподіватись доки держава виділить кошти, щоб кожна амбулаторія мала санітарні автомобілі і за 15-20 хвилин лікарі змогли прибути на ту, чи іншу адресу й надати невідкладну допомогу.

Що думають про реформу медицини кременчани

Раїса Гіпська, Кременець: Я була на прийомі і підписала договір з Ципішевою. Це мій дільничний лікар і на сьогоднішній день вона — мій єдиний лікар, якому я довіряю. Більше я не знаю, до кого пішла б. Я намагюсь розібратися: дуже багато слухала передач, але ніяк не можу зрозуміти. Мене хвилює і друге питання: якщо в мене гіпертонія, хворі суглоби і мені б прийшлося викликати вночі швидку, якщо я зможу викликати її сама, і вони не приїдуть, то для чого тоді та медицина? І сімейний лікар до мене в дві години ночі аж ніяк не приїде. Сімейні лікарі транспорту ніякого не мають, нічим не забезпечені.
Світлана Семенець, Горинка: Ми як в селі підписуємо договори зі своїм лікарем з амбулаторії. Ще змін не відчула, бо медогляд проходили до початку тієї реформи. Нам сказали його пройти, і на що ті зміни вплинуть, не можу уявити. Є боязнь, що нічого не зміниться. Що все залишиться на тому самому рівні, аби не гірше. Якось не віриться в таку раптову зміну і миттєве покращення. Люди вже зневірені, а взагалі раптово змінити все ідеально неможливо. І те, що обіцяють — може воно зміниться, але на це треба певний час.
Собчук Ірина, Будки: В нас на місці є медпункт, і кожен має свого сімейного лікаря. Договір вже підписала, але послугами поки не користувалась. Казали, що загальні послуги будуть безкоштовні. Кров будуть брати, то буде безкоштовно, а так я ще не дуже розумію, не зверталася.
Віра Шульган, Кременець: Саме сьогодні підписали договір з лікарем. Нам прийшло смс-повідомлення. Ми зареєструвалися через інтернет, тому процедура легко проходить. Перспектив завжди обіцяють багато, а що буде, побачимо.
Світлана Многа, Кременець: Договір підписала вже давно. Зміни відчула і всім задоволена. Лікар в нас є дільничний. Все знаю і через місяць ходжу на прийом, безкоштовними ліками користуюся. Я задоволена реформою.
Віктор Камінський, Кременець: Договір не підписав і не думаю. То ж ненормальна реформа. От заключи договір і що, і як? І що з того буде далі? Ну я не хворію і не звертаюся. Та реформа нікому не годиться. А реформа робиться для знищення української нації. Полікуватись чи операцію, не доведи Господи, ніхто не може зробити. Нікому не потрібна така реформа. За 100 років може все буде добре, але я вже жити не буду.
Андрій Вербицький, Кудлаївка: Я ще не знаю, що воно й до чого, ще здоровий поки. Є чутка, що будуть скорочувати тих медичок, хоч село і маленьке, але страшно то ще є. Молоді якось машину наймуть чи автобус і дошкандибають до лікарні, а стара людина? Що їй робити? Викликати — не знаю, чи приїде швидка, чи не приїде. Ото пенсіонерки кажуть: «Бери вже вмирай поки медичка є». А вона каже: «Змилуйтесь, не вмирайте. Мені того не треба». Ну село маленьке, але ж також кошти треба. Можна було ліпше придумати з тією реформою. Вони десь не доробили ті, що розробляли. Треба було перше в село заїхати, питати.
Катерина Дідук, Кременець: Договір вже підписала і на дорослих, і на дітей. На даний момент багато змін пройшло. Зараз ми будемо записуватися, в нас є свій особистий лікар, а не так як шукали і думали до кого нам потрапити. Поки недоліків ніяких не відчула: за 10 хвилин я на трьох дітей оформила декларацію, так що все швиденько було зроблено.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення