Ситуація із хворобою Лайма на Кременеччині

Для кліщів весна є найактивнішим періодом. Чим небезпечні іксодові кліщі, збудники яких вірусів та хвороб вони переносять, чим рятуватися від кровопивць, і яка ситуація на Кременеччині , розповідає kremenets.city.
Кліщі є переносниками збудників десятків вірусних та інфекційних захворювань людей і тварин. Найнебезпечнішими вважають кліщовий вірусний енцефаліт і хворобу Лайма.
“У Кременецькому районі щорічно реєструють хворобу Лайма, з 2004 року. А з кожним роком кількість випадків укусів кліщами зростає”, - каже Людмила Слободянюк, начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Кременецького районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області.
Якщо у 2008 році було зареєстровано лише 5 випадків укусів кліщами, повідомляють у службі, то, скажімо, у 2016 році вже було 73 таких випадки.
“Реєстрували поодинокі звернення вже й цього року”, - каже Людмила Слободянюк.
Де можна підчепити кліща
"Потрібно вчасно обробляти території від кліщів"
"Для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати сучасні репеленти"
"Є методи, як безпечно витягнути кліща"

Кліщі можуть присмоктуватись до людей не лише під час перебування на природі, а й через деякий час після цього, залишившись на одязі, речах, букетах квітів. Найчастіше кліщі прикріпляються до одягу людини, коли вона торкається гілок дерев, кущів або сидить на траві.
Укус кліща безболісний. Разом зі слиною кліщ вводить у ранку «анестезію власного виробництва». Кровосмоктання може тривати до 12 діб, при цьому самиця збільшується у 80-150 разів. Потрапляють на людину і зовсім маленькі, непомітні для ока, майже прозорі личинкові стадії кліща.
Що таке іксодовий кліщовий бореліоз, прояви хвороби
Іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Зараження відбувається через укус кліща, котрий потрапляє на людину.  
“Захворювання бореліозом у людини може розпочатись через 3 доби або навіть через 1 - 2 місяці, з моменту укусу кліщем. У більшості випадків хвороба починається із змін на шкірі”, - каже Людмила Слободянюк.
На місці укусу кліща з'являється червона пляма, чітко відокремлена від здорової шкіри. Зона почервоніння розширюється, мігрує в усі боки. Середина плями поступово блідне, а краї у вигляді кільця продовжують розширюватися і можуть досягти розмірів від 3 до 70 см у діаметрі. Шкіра, на місці ураження гаряча; більшість хворих скаржаться на свербіння. У 40 - 60% хворих підвищується температура тіла, з’являється біль у м'язах, суглобах, втрачається апетит, збільшуються лімфатичні вузли.
“Ризик зараження залежить від тривалості присмоктування кліща. Протягом доби вірогідність інфікування досить мала, а наприкінці третьої доби, наближається до 100 %” , - каже Людмила Слободянюк.
Чим раніше хворий звернеться до лікаря, тим більша вірогідність повного одужання.
Від антибіотикотерапії стан хворих нормалізується. “Але, оскільки, хвороба інколи перебігає замасковано,  навіть, згадане почервоніння шкіри буває не завжди, так само як підвищена температура, захворювання прогресує і розвиваються різноманітні ускладнення. У хворих, які не лікуються, або займаються самолікуванням, через 1 – 3 місяці розвиваються ураження нервової системи, серця, суглобів, очей”, - наголошує фахівець.
Методи боротьби з кліщами
Насамперед, це своєчасне  обкошування територій, де відбувається  велике скупчення людей - парки, сквери та інші зони відпочинку.
“Керівники таких територій у Кременецькому районі, повинні проводити акарицидні заходи у весняно-літній період. А навесні особливо”, - каже Людмила Слободянюк.
Існують засоби особистого захисту від кліщів прості і доступні кожній людині, яка дбає про своє здоров'я. При відвідуванні місць, де можуть бути кліщі, рекомендується одягатися в світлий однотонний, з довгими рукавами, щільно прилягаючий до тіла одяг, щоб було легше помітити паразитів.
Голову слід покривати головним убором. Потрібно проводити огляди під час прогулянки через кожні дві години та ще раз вдома. Особливо ретельно потрібно обстежувати ділянки тіла покриті волоссям. Вдома слід одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Якщо разом з вами на природі перебували ваші хатні тварини, їх теж слід оглянути на наявність кліщів до того, як впустити до помешкання.
“Для особистого захисту від кліщів ефективно використовувати сучасні репеленти,  препарати, що відлякують кліщів”, - каже Людмила Слободянюк.
Що робити, коли виявили кліща на тілі
Важливо не панікувати і звернутись до  лікаря-інфекціоніста. За відсутності такої можливості, видалення кліща проводять самостійно.
“Слід змастити уражене місце олією, повільно видаляти разом з хоботком, розхитуючи кліща з боку в бік пальцями, обгорнувши марлевою серветкою, або пінцетом. Якщо хоботок залишився в ранці, його видаляють стерильною голкою. Після процедури, місце присмоктування змастити  розчином йоду, спиртом, а руки ретельно вимити з милом”, - наголосила фахівець.
Як вберегти від кліщів домашніх тварин
“В цілях профілактики, один раз на місяць потрібно використовувати краплі або спрей. Щеплень, на жаль, від кліща не існує”, - каже власник ветеринарного магазину Анатолій Савчук.
Радить теж щоразу після прогулянки оглядати тварину. При виявленні кліща радить  витягнути його пінцетом. Перед цим змастити його олією чи спиртом, через деякий час він ослабне і піддасться витяганню. Навіть тварин, котрі утримуються на закритій території, радить оглядати та обробляти шерсть тварин в цілях профілактики .
Важливо не втратити час, якщо все зроблено вчасно, то і наслідки не страшні, якщо все ж тварина підхопила  піроплазмос, це захворювання крові яке передається саме укусом кліща, без серйозного лікування не обійтися. Вчасно звернувшись до лікаря, улюбленця вдається врятувати.                                              
Препарати від кліщів для тварин і їх вартість
Вартість препаратів для захисту тварин -  спреї від 45 до 80 грн. та краплі 10-15 грн. Допоміжними засобами є шампунь та нашийники із спеціальною речовиною.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення