Великий піст-2018: чи потрібно кременчанам відмовлятися від свят і сексу?

Великий піст у 2018 році розпочався 19 лютого та завершиться 7 квітня головним християнським святом – Світлим Христовим Воскресінням або Великоднем. У цей період побожні жителі Тернопілля намагаються утримуватися від земних спокус та постити. Втім, що ми робимо правильно, а де помиляємося?
Чому Великий піст – це не дієта, як поводитися в компанії людей, які його не дотримуються і чи потрібно під час посту відмовлятися від сексу? Відповіді на ці питання дає заштатний священик УПЦ КП, психолог Роман Мельниченко.
– Що робити, щоб під час посту думки не звелися лише до обмежень у їжі?
– Для того, щоб думати не тільки про їжу, потрібно поставити правильну мету. Навіщо ви постите? Якщо немає якоїсь вищої мети, це просто дієта. Піст у собі містить кілька аспектів. По-перше, це певна подорож, мета якої – гідна зустріч Великодня. Церква ставиться до свят як до символу, як до духовної реальності, яка проглядає через матеріальне. Щоб духовну реальність відчути, потрібно підготуватися.
Готуватися треба тілом, душею і розумом. Для цього на рівні тіла дотримується пост, на рівні душі дотримуються обмеження, наприклад, у розвагах, і додаються молитви, служба. І ментально – читання певної літератури, перегляд фільмів.
Тому якщо підходити до цього комплексно, будуть зовсім інші пріоритети. І коли людина доходить до Великодня, пройшовши піст, вона починає відчувати іншу реальність, занурюється в неї. Зрозуміло, що потрібно весь час молитися і брати участь у богослужіннях. Оскільки вони червоною ниткою проводять до головної мети – Воскресіння.
– Чи можна не дотримуватися обмежень у їжі, але при цьому відмовитися від гулянь і сексуальних стосунків?
– У піст дійсно накладаються певні обмеження на розваги. Наприклад, не святкують весілля. Але це не означає, що повністю необхідно уникати свят. Просто ми використовуємо пісну їжу, якщо потрібно охрестити дитину або ми святкуємо день народження. Повного обмеження і заборони на це немає. Питання у тому, як ми це робимо, чи не перетворюємо це в гуляння. Просто відзначити, посидіти, поспілкуватися – це нормально. Тому не потрібно нічого замінювати. Постити потрібно їжею.
Ще більш неправильними є обмеження у сексуальному житті. Павло чітко пише, якщо чоловік і дружина постять, але їх тягне один до одного, то краще все одно займатися сексом, ніж про нього думати. Тому деякі обмеження можна накладати, але не обов’язково утримуватися весь піст.
– Як поводитися на сімейному святі, якщо інші члени сім’ї – невіруючі та не дотримуються посту?
– Необов’язково уникати цю компанію, можна бути присутнім. Якщо це ваші близькі друзі, вони поважатимуть ваш вибір і можливо навіть щось приготують для вас окремо. Питання не в тому, щоб їсти пісні страви, питання у тому, щоб їсти небагато. Іноді краще дозволити собі трішки з’їсти чогось, але дійсно трішки.
– Чи повинні страждати діти, якщо батьки вирішили дотримуватися посту?
– Залежно від віку, на дітей накладається абсолютно різний пост. Діти до 7 років взагалі не постять. Потім можна для них робити якийсь пост, але нескладний. Наприклад, відмовитися тільки від м’яса. Або відмовитися від м’яса по середах і п’ятницях.
Все це виробляється індивідуально зі своїм духівником. Для мирян і дітей найбільше підходить відмова від м’яса. І в строгі тижні – перший та останній – можна відмовлятися від молочки та яєць.
– Уявімо ситуацію, коли один із партнерів вирішив дотримуватися посту. Як допомогти йому впоратись із сексуальним бажанням і утриматися від спокуси?
– Сексуальні стосунки – це спілкування, близькість, любов між подружжям. Виправдовувати, що я не сплю з чоловіком, тому що я пощу, це в жодні ворота не лізе. Для цього й написано в Новому Завіті, що “невіруючий чоловік освітлюється віруючою дружиною”, і навпаки. І що “чоловік не має владу над свої тілом, але дружина; і не дружина має владу над свої тілом, але чоловік”.
Такі перешкоди не повинні стояти. Сексуальні стосунки для гармонії у родині, а не для сварок. Але якщо є обоє утримаються – це теж добре. Це буде поглиблювати духовний аспект посту, а після нього секс буде кращим. Подружжя скучить один за одним.
– Як пити з чистою совістю, коли всі в компанії дотримуються посту, а ви – ні?
– Не пийте! Дійсно, в піст можна утримуватися від спиртного, тут нічого такого немає. Якщо вас мучить совість, то навіщо себе мучити?
Джерело: Тернополяни

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення