Пізнавальна фото-прогулянка Кременцем


До переліку моїх найулюбленіших міст впевнено вторгнувся Кременець – старовинне містечко на волинському Тернопіллі, відоме з 1064 року.


Кременець зачаровує відразу. Навіть, якщо з неба його покривають майже чорні хмари, а вулиці вкриті товстенним шаром неприбраного снігу. Крім багато чисельних архітектурних пам’яток, більшість з яких видно з центральної вулиці містечка, шарму Кременцю надає його розташування у звивистій долині посеред Кременецьких гір. 

Якщо ви прибули сюди на автобусі, знайомство з містом обов’язково розпочнете з синагоги. Так, саме в будівлі колишньої синагоги розташований автовокзал. 

Рухаючись від автостанції до центру міста вулицею Дубенською, важко проминути якусь місцеву пам’ятку. Невдовзі зліва побачимо пивзавод: 

Зліва – скелі Дівочі сльози, а обабіч дороги – симпатичні старі будиночки: 


Через пару сотень метрів побачимо дерев’яну церкву Воздвиження Чесного Хреста, яка була збудована у 1889 році в російському єпархіальному стилі, дуже розповсюдженому як на Волині, так і на Наддніпрянщині - розповідає travelua-com-ua. Місцевий письменник Юрій Камаєв розповидав нам про колишнього батюшку церкви, який готував збройне захоплення Почаївської Лаври :) 

Найкращій вид на храм відкривається від Богоявленського монастиря, а також з гори Бона. Більше фото храму

Поруч з церквою – капличка ХІХ століття: 

Майже напроти Здвиженської церкви на підвищенні розташувався комплекс Богоявленського монастиря, вперше заснованого на цьому місці у 1633 році. 

Монастирський костел збудовано у 1760 році: 


Тоді ж звели і двоповерхові корпуси келій: 

Красуню-дзвіницю збудували вже на початку ХХ століття: 

Підійдемо ближче, щоб роздивитися: 


Монастирський цвинтар з видом на Кременецькі гори: 

В будинку колишньої духовної семінарії розташувався краєзнавчий музей: 

Пржевальський бував у Кременці. Зупинявся в цьому симпатичному будиночку: 

Звідси вже видно гору Бону і Замок. Будинок на передньому плані – пошта початку ХХ століття: 

Міськрада розташувалася в охайному двоповерховому будинку початку ХХ століття: 

А раніше магістрат розташовувався в цій будівлі початку ХІХ століття по вул.Козубського, 6 посеред міського парку: 


Жіноча російська школа (ХІХ століття) на вул.Козубського: 

Безумовно, що найвизначнішою пам’яткою Кременця є Комплекс єзуїтського колегіуму (пізніше – ліцею): 

Комплекс складається з костелу та монастирських комплексів. Ансамбль збудовано в 1731 - 1743 роки коштом князів Вишневецьких для отців-єзуїтів за проектом єзуїтського архітектора П.Гіжицького. У 1809 році біля колегіуму закладено парк з ботанічним садом (архітектор-садівник - Д. Міклер). У 1805 - 1832 роках тут розміщувався Кременецький ліцей, заснований видатними польськими освітніми діячами Т.Чацьким і Г.Коллонтаєм. У колегіумі навчався великий польський поет Ю.Словацький. 

Костел св. Ігнатія Лойоли і св. Станіслава Костки є головною містобудівною домінантою Кременця. Він являє собою тринавову однобаневу базиліку з трансептом і двома вежами, що фланкують головний фасад. 

До костелу обабіч прилягають дво- та триповерхові навчальні й монастирські корпуси однобічного коридорного розпланування з ризалітами, причілки яких акцентовано трикутними фронтонами й невеликими бароковими вежами. 


На завершення першої частини прогулянки – декілька фото комплексу: 





Новини партнерів

Останні новини

Оголошення