Майже сотня кременчан щороку вмирають від раку

Скільки  кременчан мали онкозахворювання, протягом року. Чому цифри залишаються стабільними. Нові типи захворювань на Кременеччині. Про це розповідає - kremenets.city.

Біля сотні кременчан щороку вмирають від раку

Загалом по Україні статистика залишається невтішною, передає УНІАН, а онкологічні захворювання домініують серед інших причин смертності.
У районі вже кілька років поспіль кількість людей у котрих діагностують рак, коливається в межах 150 - 160 осіб на рік. Біля сотні кременчан щороку вмирають від цієї недуги. Є 1928 осіб, котрі перенесли онкологічне захворювання та решту життя знаходитимуться на обліку.
У загальній структурі смертності злоякісні хвороби займають друге місце (13-15%), поступаючись лише серцево - судинній патології. А 35% померлих від раку – це люди працездатного віку.

Нетипові форми раку зустрічаються все частіше

Типи захворювань діагностують різні. Проте, як і раніше, в чоловіків найчастіше виявляють рак легенів, рак шлунку, рак простати. У жінок домінують рак  молочної залози, рак легенів та яєчників.
“Почастішали зовсім несподівані випадки захворювань, такі як рак ротової порожнини, альвеоли”, - каже лікар онколог Микола Кузь.
Такий випадок мав місце позаторік у Почаєві. Захворіла дівчинка студентка. Оскільки такі типи раку діагностувати одразу складно, то спершу цього у пацієнтки й не виявили. Почалося із зубного болю. Дівчинка пішла до стоматолога, після цього звернулася до інших лікарів, лікувала ротову порожнину. Невчасна діагностика та не виявлення хвороби на перших стадіях є великою проблемою для інститутів раку. Адже в результаті сумний кінець історії хвороби. “На жаль, дівчина померла, до року часу, з моменту встановлення діагнозу”, - розповідає лікар онколог.
До хвороб онкології із складною діагностикою лікарі онкологи відносять рак печінки, рак підшлункової залози. І лише тому, що в таких випадках необхідне спеціальне обстеження.

Поширеним залишається рак крові у дітей

Поширеним серед жителів району залишається захворювання на рак крові. “Не  в перших позиціях, але фіксують стабільно. Щорічно, це до десяти типів різного роду лейкемії. Саме таке захворювання є поширеним у дітей”, - каже Микола Кузь.
Також у дітей часто діагностують рак лімфатичної та імунної системи. І, як правило, зі слів лікаря онколога, в шкільному віці дитина може ще й не знати, що має таке захворювання. Дуже часто така онкологія маскується під запальні процеси. “Хоча хіміотерапевтичні препарати, при вчасному діагностуванні досить ефективно усе лікують”.

Мінімальна вартість хіміотерапії - від 6000 тисяч гривень

Основними причинами пізніх діагнозів є невчасне звернення, зазначає лікар.  “Люди, особливо в нашому регіоні наразі  повторюють ситуацію  97 - 98 - их  років, коли не було зарплат. Так само, через зубожіння хворі не йдуть і тепер. Найдешевший курс хіміотерапії вартує  6000-8000 тисяч гривень. Це середній курс, чи навіть нижче середнього. А вже препарати четвертого покоління значно дорожчі. І цей курс може сягати 20 000 тис грн. Скажімо, після операції, при потребі  6 - 8 курсів, в підсумку вийде в межах 120 тис грн. І де людина може знайти такі гроші? А держава нічого не дає”, - розповідає лікар онколог.

Як пройти обстеження

Для того, щоб перевірити чи є захворювання та пройти необхідні обстеження, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря і зробити це за його направленням.  “Це стандартна схема, яка має виконуватися, як зі сторони пацієнта так, і зі сторони лікаря”.
Велику помилку на думку лікарів роблять й ті, хто звертаються за допомогою до різного роду цілителів. “Що чують хворі? Відмовтеся від медичних препаратів та хіміотерапії. Тому, коли радять подібне, варто бігти від таких “лікарів” негайно”, - наголошує онколог.
А чи є на сьогодні препарати, котрі здатні вбити ракові клітки? Каже лікар, світова наука працює над цим вже не один десяток років. І прагне віднайти у чому ж причина виникнення онкологічного захворювання. А версії щодо того, що винайдені ліки від раку будуть не вигідними насамперед реалізаторам препаратів його протидії, теж не спростовує.

Чинники ризику, що сприяють виникненню злоякісних новоутворень

  • малорухливий спосіб життя;
  • надлишкова вага тіла
  • стресовий спосіб життя
  • куріння та регулярне і надмірне вживання алкоголю
  • вплив шкідливих промислових відходів та пестицидів:
  • вплив чинників навколишнього середовища – радіації, електромагнітного поля

Потрібно звертайтися  до лікаря, якщо:
Виявили ущільнення в тілі, збільшені лімфатичні вузли; з’явився постійний кашель, сиплість голосу,  безпричинно втрачаєте вагу,  змінились випорожнення, з'явились зміни в родимках.
Вікторія Іваницька головний редактор kremenets.city

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення