Велосипедні пригоди кременецьких дітей

Група дітей із Кременця їздила на велосипедах мальовничими прикарпатськими місцинами.

Діти з католицьких родин у Кременці з ранніх років виховуються при парафії Святого Станіслава Єпископа і Мученика, настоятелем якої є отець Лукаш Грохля – IT-спеціаліст за освітою і велосипедист за покликанням. Він ідейний натхненник цікавих екскурсій для дітей і молоді.
Нещодавно, коли ще було тепло й сонячно, парафіяльний священик, за згодою батьків, організував давно обіцяний виїзд групи дітей з опікунами до містечка Сколе у Львівській області. У місцевій парафії Матері Божої Страждальної настоятелем є брат отця Лукаша, отець Матеуш.
Серед охочих взяти участь у поїздці виявилися дев’ять дітей віком 7–11 років та опікуни. Всі вони взяли з собою велосипеди, тому що найважливішим у програмі був велосипедний рейд гірськими стежками поблизу Сколе.
Містечко Сколе розташоване в мальовничій прикарпатській долині, оточеній горами, над річкою Стрий, у котрій діти з радістю скупалися.
Учасники рейду жили при парафії. Кожен день починався зі святої літургії в місцевому костелі.
Група мала дві цілоденні велосипедні поїздки віддаленими місцевостями. Одна – до гірського села Кам’янка, що за 10 км від Сколе, а друга – до Урича, розташованого за 20 км від міста. Там на важкодоступному скелястому пагорбі знаходиться реконструйований замок – колишня карпатська фортеця. Всі разом вони долали підходи до замку, а наймолодша учасниця, семирічна Діана, не відставала від старших.
У цих поїздках брали участь також місцеві парафіяни. Вони проїжджали гірські струмки та річки, тягли велосипеди на крутих ділянках трас, втомившись, відпочивали на густих, чистих луках. Їжу, яку готували разом, з’їдали моментально. Під час відпочинку всі співали разом зі священиками різні пісні під супровід скрипки (Анна Камінська) та гітари (отець Лукаш).
Для учасників поїздки це був час зміцнення духовних і фізичних сил, удосконалення вміння їздити на велосипеді та ремонтувати його. Учасники повернулися дуже задоволеними цією довгоочікуваною та надзвичайно корисною для всіх поїздкою. Вона стала стимулом для наступних подорожей, організованих після повернення додому завдяки парафіяльному священику.
Незабаром невеличка група із семи осіб поїхала на велосипедах до парафії в Шумську, що за 30 км від Кременця. Кілька днів тому відбувся ще один літній велосипедний рейд – до джерела Святої Анни в селищі Онишківці Дубенського району Рівненської області.
Анна КАМІНСЬКА,
Кременець

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення