В інтернеті з’явився клон Приват24, «випитує» в українців паролі

У мережі Інтернет запущений фішинговий сайт, клон популярного сервісу «Приват24». Його мета – виманити у клієнтів держбанку їх паролі доступу в інтернет-банкінг з номерами телефонів.

Адреса підробленого сайту відрізняється від оригінального (privat24.ua) – http://pb24corp.at.ua.
Що робити, коли шахраї атакують карти: в Приватбанку пояснили
«Оскільки з кожним днем користувачі все більше дізнаються про кібершахрайство, зловмисники стають все винахідливішими. Наприклад, адресний рядок деяких шахрайських веб-ресурсів починається з https – що говорить про «захищене з’єднання». Відсутність «s» в адресі (http, а не https) – одна з ознак фішингових сайтів, оскільки легітимні ресурси встановлюють безпечне з’єднання. Однак деякі шахраї навчилися робити сайти з https. Тим самим підвищуючи для користувача ризик потрапити в їх пастку. Тому відсутність «s» – ознака шахрайського сайту, але присутність «s» – це не ознака легітимного сайту. Цю різницю важливо розуміти », – відзначають фахівці ЕМА. Жертвам, що попалися на вудку шахраїв, вони радять відразу звертатися в кіберполіцію.
А тим, хто не хоче потрапити в халепу і втратити гроші дають кілька порад:
Використовувати перевірений веб-сервіс, до послуг якого користувач вдається не вперше.
Перевірити репутацію сервісу в інтернет. Якщо ви не знайшли інформації про компанію, що надає послуги, немає відгуків користувачів – йдеться про шахрайські ресурси. Нерідко можна виявити негативні відгуки тих користувачів, хто вже став жертвою шахрайського ресурсу. Не полінуйтеся витратити кілька хвилин і переконатися, що в обраного вами сервісу є репутація, історія та «стаж роботи».
Звернути увагу на домен реєстрації сайту (це повинен бути домен .ua, який можна зареєструвати тільки при наявності торгової марки). Перевірити дату і термін реєстрації сайту (для цього існує безкоштовний сервіс whois). Якщо сервіс зареєстрований нещодавно і терміном всього на рік – він шахрайський.
У ЕМА також радять перевіряти незнайомі ресурси у себе на сайті. На порталі Асоціації існують два списки платіжних веб-сервісів. Один з них – це чорний список шахрайських сайтів, повідомляє Блискавка

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення