Скандал на Кременеччині: у магазинах секонд-хенду торгували гуманітарною допомогою?

Благодійний фонд «Дотик», що зареєстрований в селі Білокриниця Кременецького району за два роки ввіз в Україну дві тисяч тон «гуманітарки».
У фіскальній службі підозрюють, що цей вантаж, який мав піти нібито на гуманітарні цілі, потрапив у магазини «секонд-хенду» та інших так званих стокових торгових точок. Про подробиці скандалу пише Галас.
У лютому 2017 року відкрито кримінально провадження. Є відповідна ухвала Тернопільського міськрайонного суду.
На думку фіскалів, топ-менеджери благодійного фонду у 2014-16 роках під виглядом гуманітарної допомоги ввезли на митну територію України понад 2 тисяч тон товарів вартістю майже 14 мільйонів гривень. При цьому фонд нібито надавав у Мінсоцполітики і митні органи завідомо неправдиві дані про отримувачів гуманітарки.
Схема, як порахували фіскали, дозволила ухилитися від сплати ПДВ майже на 3 мільйони гривень і понад 700 тисяч митних зборів. Досудове розслідування відкрито по ч. 3 ст.212 КК України.
Під час обшуків в офісних, складських та інших приміщеннях благодійного фонду встановлений факт розвантаження товарів, асортимент яких не відповідав супровідним документам. Мова йшла про розвантаження 23 тон, у тому числі 21 тони вживаного одягу та взуття, а також 1,6 тон нового одягу, взуття і рушників. При цьому згідно митної декларації і некомерційного інвойсу, вага цієї партії була меншою на 6 тон.
Крім того, податківці встановили перелік організацій, які надавали і отримували  гуманітарну допомогу БФ в 2014-16 роках. Згідно податкової звітності, організації, яким «Дотик» надавав гуманітарну допомогу, не підтверджували у своїх звітах отримання гуманітарки.
«Такі  факти можуть свідчити про те, що більшість товарів, ввезених благодійним фондом на територію України і визнані гуманітарною допомогою, могли продаватися за готівку представникам торгових мереж «секонд-хенд» і фізичним особам-підприємцям, тобто використовувалися не за цільовим призначенням», – йдеться у висновках фіскальної служби.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення