Як виживає українська церква в Криму ?!


Крим - це Україна. Раніше нікому в голову не прийшло б це доводити. Але зараз, на жаль, справи йдуть по-іншому. 

Хоч Крим і був захоплений рф, частина з тих, хто там живе - справжні українці. Вони показують свою любов і відданість Україні як можуть: деякі малюють українську символіку в громадських місцях, деякі виходять з протестами проти окупаційної влади, за що їх карають і садять до в'язниць. Деякі ж просто ходять в українську церкву і моляться за Батьківщину.

В українській церкві Сімферополя щодня звучить державна мова і молитви за Україну. Навколо собору Святих Володимира і Ольги об'єдналася вся кримська єпархія. Протоієрей Ярослав Гонтар служить в Криму вже 13 років, за останні три з половиною роки із-за тиску і проблем з реєстрацією в російському правовому полі втратив два приходи, в Саках і Красноперекопську. Під його опікою зараз ще 4 українські церкви на півострові, за їх існування доводиться боротися кожен день. «У нас ще немає перереєстрації, ми Офіційно НЕ існуємо, в нас невизнані печатки, також у нас мало священиків, багато виїхало. У нас дуже критична ситуація , люди боятися ходити в церкву. У Криму в українську церкву ходять тільки мужні українці », - заявив отець Ярослав. Протоієрей зізнався, що на сьогодні церква майже єдина розрада для кримських українців. Однак, як вилікувати їх душі, розтривожені «кримською весною», не придумав досі. «Складнощі є в духовному стані українських людей. Люди, приходячи до церкви, все одно мають неспокій, пов'язаний з подіями, які відбуваються в Криму », - сказав Ярослав.

Українська православна церква Київського патріархату стала єдиним оплотом українства в Криму. Причина тиску з боку російських окупантів - це те, що Українська православна церква не визнавала і не визнає російського статусу Криму. Наша церква в Криму - невід'ємна частина української не тільки де-юре, але і де-факто. Тому богослужіння проводяться українською мовою. Ми підтримуємо українські традиції, на богослужіннях люди чують молитви за Україну, можуть відчувати себе українцями, спілкуватися з тими, хто дотримується тих же поглядів.

УПЦ КП в окупованому Криму стала чимось більшим, ніж релігійний центр. Потрібно продовжувати діяльність, незважаючи на тиск з боку місцевої окупаційної влади - скільки б це не тривало. Історія, в тому числі радянська, показує, що перемогти церкву шляхом тиску неможливо.
Її міць тільки збільшується ...

Джерело: korrespondent

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення