В Почаєві побилися депутати

Сьогодні, 30 червня патріотичні організації, громадські активісти та небайдужі громадяни вкотре відстоювали свою позицію, щоб не віддати землю у приватну власність Почаївської лаври.

    Депутати Почаївської міської ради о 10:00 мали розпочати розгляд безлічі питань, зокрема, вирішити долю Почаївської лаври, яка хоче забрати землю в безоплатне постійне користування, іншими словами – привласнити. Дане питання піднімалось і раніше, але, завдяки зусиллям активістів, справа до голосування так і не дійшла.
     Зараз земля знаходиться в користуванні, тобто для громади, депутатів та правоохоронців доступ залишається відкритим. Втім, якщо лавра перейде у приватну власність і стане закритою територією, там спокійно зможуть переховуватись проросійські елементи, друкуватися та зберігатися сепаратистська література (як і було раніше в лаврі), а також решта невідомих нам речей. Зокрема, доступ правоохоронців буде можливим тільки в разі судового ордеру, а іншим – вхід взагалі буде перекритим.
    Як заявляє заступник голови Тернопільської обласної організації ВО «Свобода» Василь Габор, за підтвердженням керівника державного історично-архітектурного заповідника Вадима Микулича: “Будівлі, землі під якими хочуть віддати, є історичними пам’ятками і знаходяться під охороною Міністерства культури України. Яким чином за допомогою колишнього президента України Віктора Януковича було зроблено право власності на ці історичні будівлі – невідомо. У країні йде російсько-українська війна, а церква, яка є прислужником Москви та речником Кирила-Путіна, приватизує землі у самому серці патріотичної Тернопільської області.”
    Сесія Почаївської міської ради розпочалася зі скандалу, адже заблокувати незаконне рішення прийшли депутати обласної ради від ВО “Свобода” та громадські активісти. У свою чергу кілька десятків паломників вимагали віддати землю лаврі, скандуючи: “Госпаді, вразумі іхь”, “Сатана паді прочь”, “Лавра молітса за мір на Данбасє”.
    За їх словами: “Як можна не віддати землю “бідним” монахам, які моляться за нас в подертих шкарпетках?”
    Депутат міської ради Тарас Паляниця закликав зняти питання з порядку денного та не радикалізувати ситуацію.
  Дискусію підтримали місцеві депутати від ВО “Свобода”, але інші депутати, зокрема, від блоку Петра Порошенка та партії Громадянська позиція, ігнорували будь-які доводи, аргументуючи все тим, що тут вони будуть підтримувати питання там, як скаже лавра.
   З емоційного протистояння переросла дискусія в фізичне, тому для заспокоєння ситуації змушені були втрутитись працівники поліції. Щоб не довести питання до точки кипіння, міський голова зняв питання з порядку денного.
     Черговий етап боротьби за землю під Почаївською лаврою знову вдалося відбити націоналістам, але далі буде…
Джерело: vkursi.te.ua

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення