У Віталія Ващенка були травми несумісні з життям…

За словами судмедексперта, смерть активіста настала внаслідок поєднаної травми тіла, тобто складні травми в сукупності сприяли розвитку незворотних процесів, тому смерть настала дуже швидко. Після побиття активіст прожив лише дві з половиною години.
11 травня Зборівський районний суд продовжив слухання справи щодо замовного вбивства Віталія Ващенка. Трагедія сталася уночі з 26 на 27 травня минулого року. Засідання було надзвичайно важке емоційно, особливо для вдови Наталії — їй непросто було вислухати деталізовані розповіді свідків про те, як мучився її чоловік після жорстокого побиття, як помирав, про численні травми на його тілі, і при цьому бачити перед собою чотирьох підсудних, які жодного разу не вибачилися…
Наразі у суді дали покази семеро свідків по справі — фельдшер швидкої допомоги, який виїжджав на місце трагедії, лікар-травматолог, що надавав першу допомогу побитому активісту в лікарні, сусід загиблого та його квартирант, які почули крики на подвір’ї Ващенка і першими прийшли на допомогу, два сусіди-пенсіонери, котрі того фатального дня зустрічали незнайомих молодиків на вулиці, ще один сусід, котрий кілька разів упродовж трьох днів до вбивства помічав неподалік помешкання Ващенка автомобіль «Audi 80», на якому їздили злочинці, він частково запам’ятав їх і вказав у суді на одного із обвинувачених, дуже схожого до водія авто.
За клопотанням адвоката одного із підсудних на засідання запросили судмедексперта для надання чітких відповідей щодо травм на тілі Віталія Ващенка, отриманих у результаті побиття, та причини його смерті. Експерт повідомив, що на усіх частинах тіла Ващенка було багато серйозних травм. Зокрема, у нього були переломи черепа у двох місяцях, переломи шести ребер, була розірвана легеня… За словами судмедексперта, смерть активіста настала внаслідок поєднаних травм тіла, тобто складні травми в сукупності сприяли розвитку незворотних процесів, тому смерть настала дуже швидко. Після побиття активіст прожив лише дві з половиною години. Захисники підсудних намагалися уточнити в експерта, чи все-таки у Віталія Ващенка були шанси вижити, якби його належно обстежили, в екстреному режимі прооперували. «У потерпілого були травми несумісні із життям. Якщо не вночі, то наступного дня він все одно би помер…» — пояснив експерт. У результаті жорстокого побиття (свідки стверджують, що бачили у руках вбивць, які утікали з подвір’я Ващенка, бити або арматуру), пан Віталій перебував у стані травматичного шоку — був збуджений, не міг говорити, намагався піднятися із лікарняного ліжка. Дещо заспокоївся, коли до лікарні прибув його товариш, який зміг поговорити з ним у перев’язочній, де потерпілому зупиняли сильну кровотечу із ран голови. Помер кременецький активіст близько першої години ночі.
Покази свідків підтвердили, що вбивці Віталія Ващенка кілька днів перебували у Кременці, стежили за активістом, жорстоко побили його. Коли сусіди-свідки почули крики і пішли туди, із подвір’я вискочили двоє вбивць, один із яких навіть пригрозив їм. Неподалік на нелюдів чекав автомобіль, яким вони й утекли. Убивць зафіксували камери відеоспостереження у Кременці, на окремих кадрах чітко видно обличчя зловмисників. Нині в суді обвинувачувані заперечують свою причетність до злочину, хоча під час слідства дали однозначні покази і розповіли про організацію злочину. Підсудні намагаються усіма способами применшити свою винуватість, а відповідно й терміни, які їм світять. Найбільш активно захищає себе організатор вбивства, у якого за плечима — кримінальне минуле за причетність до серйозних злочинів, а відповідно «судово-тюремний» досвід.
До речі, перед початком засідання адвокат організатора вбивства розклеїв у судовій залі (навіть у клітці!) листівки з цитатами Августина Ніколя про справедливе ставлення до підсудних: «Потрібно ненавидіти злочин, а не обвинуваченого, який може бути і невинуватим. І навіть тоді, коли обвинувачений викритий, потрібно у спілкуванні з ним давати місце не емоціям, а справедливості». Невідомо, що саме спонукало захисника до цього, можливо, підсудні попросили його про такий меседж у залі суду, однак такий прийом «розчулення» скоріше здивував присутніх, адже до підсудних упродовж слухання справи усі сторони процесу ставляться абсолютно толерантно, надають їм можливість вповні реалізувати їхнє право на захист. Раніше, нагадаємо, громадські активісти «Народної ради Кременеччини» розклеювали у залі суду листівки із закликами про притягнення до відповідальності замовника вбивства. Кримінальне провадження по замовнику наразі на стадії слідства, деталей поліція поки що не розголошує громадськості краю, яка вболіває за справедливе розкриття злочину.
Наступне судове засідання по справі щодо вбивства Віталія Ващенка відбудеться 23 травня о 12-ій годині.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення