Львівське сміття їде до Кременця?

До Шумська воно «підкралося» майже непомітно…  Поліція та тернопільські екологи з’ясували, звідки до Шумська приїхало сміття.

Про те, що львівське сміття уже ледве не «на півдорозі» до Кременця вперше почула місяці 2 тому. Інформацію не перевіряла, хоча надійшла вона із джерела, що заслуговує на довіру. Та прозвучала в контексті іншого питання, і більше ніде не виринала, тому й належної уваги їй не приділили. А дарма… Адже у сусідньому Шумському районі із львівським сміттям уже мають клопіт і ведуть активну боротьбу. 
Кременецьке сміттєзвалище – це територія площею 4 га, яка належить КП «Кременецька оселя». Так, ви все правильно зрозуміли: формально це підприємство ще існує, хоча й банківські рахунки його заблоковані і фактично жодної господарської діяльності воно не здійснює. Разом з тим саме через нього укладена угода із Кременецькою РДА (оскільки полігон знаходиться за межами населеного пункту на території Чугалівської сільської ради) на оренду землі терміном на 20 років (до 2034 року) під полігон для твердих побутових відходів. 
За скидання львівського сміття на Кременецький полігон пропонують 600 євро за фуру.
Сміттєзвалище хоча знаходиться віддалено від траси, його наявність видно і чути ще здалеку. Як і заведено у таких місцях стоїть їдкий сморід, а поліетиленові відходи кружляють полями за кількасот метрів від самого полігону. При в’їзді строїть колоритна табличка із проханням викидати сміття у кінці полігону. А кінця-краю його не видно, сміттєзвалище тягнеться на сотні метрів углиб рову. 
Помітивши неприродну цікавість побутовими відходами, до нас підходить охоронець Володимир. Питає звідки. Чесно відповідаю, що журналіст і готую публікацію. Заразом цікавлюся чи не бачив вантажівок із львівським сміттям. 
– Ні, ні в якому разі! Хто їх сюди пустить? Щоб вони нам тут все завалили, – не вагаючись відрізає охоронець. – Місцеві буває звозять своє сміття і кидають скраю, то я з ними сварюся, бо потім хлопці мають усе зачищати і зсувати у рів… А два роки тому підпалили, то ледве дали раду. Загасити не могли, то втрамбовували. 
Ми чемно дякуємо за екскурсію Володимиру, і… щиро сподіваємося, що у цьому місці вона була вперше і востаннє. 
За інформацією ПП «Катруб» орендна плата за полігон згідно договору становить 5272,98 грн. на місяць. Проте «Кременецька оселя» від цього прибутку не має, кошти йдуть на сплату земельного податку. Тож, по ідеї охочих заробити на львівському смітті у Кременці мало б бути чимало. Адже за неофіційною інформацію кременецьким сміттєзвалищем активно цікавилися, і, начебто, пропонували за фуру скинутого сміття аж 600 євро. 
– Із представників Львівської громади у Кременецькій міській раді не було нікого, хіба, окрім туристів, – каже заступник міського голови Кременця Володимир Шевчук. – Справді, наприкінці січня ми, так як і більшість схожих міст в Україні, котрі мають паспортизовані сміттєзвалища, отримали лист від міського голови Львова Андрія Садового. У ньому просять приймати частину їхнього сміття. Та, оскільки «Кременецька оселя» уклала договір на суборенду полігону із ПП «Катруб», то міська рада вплинути якимось чином, надати дозвіл чи відмовити, не може. 
Володимир Шевчук робить короткий екскурс в історії: 
– До 2001 року існувало підприємство Кременецький комбінат комунальних послуг, – пояснює посадовець. – Воно надавало послуги із водопостачання та водовідведення, обслуговувало багатоквартирні будинки, займалося також прибиранням вулиць та вивезенням сміття. У процесі реорганізації його поділили на три підприємства: «Міськводгосп», КП «Житло» та «Благоустрій». Саме останнє займалося вивезенням сміття. У 2011 «Житло» та «Благоустрій» ліквідували, на їх основі створили «Кременецьку оселю». Саме у той час й вирішили провести паспортизацію Кременецького сміттєзвалища. Процес складний, тривалий і клопіткий, але необхідний. У 2012 стало зрозуміло, що «Кременецька оселя» більше не може надавати послуг із вивезення сміття у зв’язку із відсутністю матеріально-технічної бази. Тож оголосили конкурс на надання послуг із вивезення ТПВ. На нього прийшло єдине підприємство, з яким і уклали угоду. 
Поблизу Шумська зловмисники вивантажили 120 тон львівського непотребу.
Як кажуть у міській раді, Кременець, на щастя, не потопає у смітті. Роботу «Катрубу» поряд з цим оцінюють на тверду «трієчку». 
А ось у сусідньому Шумському районі уже добре знають: як це боротися із львівським непотребом. Факт несанкціонованого вивезення твердих побутових відходів у кількості 100-120 тон на території хутора Михайлівка виявили працівники КП «Шумськкомунсервіс» 12 квітня. Залишки документів та платіжних квитанцій підтверджують Львівське походження даних відходів. Шумська міська рада відразу повідомила місцеву поліцію та Державну екологічну інспекцію України у Тернопільській області. 
– У нашому відділенні зареєстровано звернення в журналі єдиного обліку заяв і повідомлень про скоєне правопорушення, – повідомила заступник начальника ВП – начальник слідчого відділення, Шумського ВП Кременецького ВП ГУНП в Тернопільській області Інна Могила. – За даним фактом проводилася перевірка. У межах розгляду звернення провели обстеження території, де викинули сміття, із залученням екологічної служби. Еколог порахував збитки і з’ясувалося, що дане правопорушення тягне на адміністративну відповідальність. Це пов’язано з тим, що ТПВ викинули на тверду поверхню, тобто не забруднися якісь водойми чи ґрунтові води. Сміття скинули за 2 км від найближчого населеного пункту. Також з’ясували, що приїхало воно з боку Тернополя, це зафіксували камери зовнішнього спостереження на кільці у Кременці. 

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення