Відповідальнісь за незаконну порубку ялинок

Згідно із статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі-КУпАП), незаконна порубка дерев хвойних порід тягне за собою накладення штрафу на громадян у розмірі від 85 грн. до 170 грн. і на посадових осіб від 119 грн. до 204 грн.

Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від шістнадцяти до вісімнадцяти років і якщо ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (згідно ст. 307 КУпАП).
Одночасно законодавством передбачено ще й стягнення за заподіяну шкоду державі внаслідок самовільної рубки хвойних насаджень громадянами та посадовими особами. У випадках виявлення фактів незаконних порубок новорічних ялинок для обрахунку суми нанесених збитків до порушників застосовуються «Такси для обчислення шкоди заподіяної лісу підприємствами, установами, організаціями та громадянами незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев і чагарників до ступеня припинення росту» (Постанова кабінету міністрів України № 665 від 23 липня 2008 р) із застосуванням індексації 2014 р. За незаконне вирубування або пошкодження до ступеня припинення росту насіннєвих і хвойних дерев віком до 41 року в грудні-січні розмір шкоди обчислюється за цією таксою, збільшеною у 3 рази.
Для прикладу: діаметр пня зрубаної ялинки до 10 см. Сума збитку становитиме 82,63 грн. х 3 = 247,89 грн. Мінімальна сума штрафу відповідно до статті 65 КУпАП складає 85,00 грн. Мінімальна оплата лісопорушником за одну найменшу зрубану новорічну ялинку становить 332,89 грн.
Крім того, варто знати, що передбачена відповідальність і за порушення порядку придбання чи збуту об’єктів рослинного світу (новорічних ялинок) без документів, що підтверджують законність їх придбання), що згідно ст. 88-1 КУпАП тягне за собою накладення штрафу від 510 до 1700 грн з конфіскацією об’єктів рослинного світу чи без такої.
Уже декілька років кожна сосна чи ялинка маркується пластиковими бирками зі штрих-кодом. Тож, якщо на базарі чи в іншому місці продажу ви бачите, що електронний чип відсутній, це означає, що новорічна красуня незаконно зрубана. За штрих-кодом покупець може безкоштовно дізнатися, де ця ялинка виросла, у якому лісгоспі, якого вона походження, коли була зрубана.
Для тих, хто все ж вирішив збагатитися незаконним промислом, слід знати що відповідно до ст.246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу», за незаконну заготівлю і продаж передбачено покарання, а саме:
— штраф від 850 до 1700 гривень;
— арешт на термін до шести місяців;
— обмеження волі на термін до трьох років;
— позбавлення волі на термін до трьох років

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення