Ми дізналися, де лікували тримісячне немовля, яке померло від ускладнень ковіду в Кременці


На ковід в області уже захворіли вдвічі більше діток, аніж в найбільший пік захворюваності під час попередніх хвиль. Врятувати ситуацію, кажуть медики, можуть канікули, які днями розпочнуться в більшості навчальних закладів області. А також — вакцинація дорослих.

У Кременці померло тримісячне немовля. Про це повідомили у ДУ «Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України».


Інформацію підтвердила і Оксана Чайчук, головний санітарний лікар області та директор обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Ми з'ясовували, де саме лікували малечу — вдома чи у стаціонарі.

Де лікували дитину
—  Дитина померла вдома 20 жовтня, — повідомила Оксана Чайчук. — Нам доправили вже патматеріал, вивили COVID. Сьогодні, 21 жовтня, почали епідрозслідування за цим фактом.

Що дитинка не перебувала у лікарні, підтвердив і Андрій Артимович, керівник КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня". А саме у цьому закладі лікують малих пацієнтів, хворих на коронавірус із усієї області, якщо їхній стан потребує госпіталізації.

—  Немає інформації й про те, що комусь відмовили у госпіталізації до нашого закладу, — повідомив Андрій Артимович. — Якщо є хворі на ковід діти у районах, ми погоджуємо із лікувальними закладами районів і, якщо діти хворіють в легкій формі, рекомендуємо залишати їх на місці. Звичайно, під наглядом місцевих лікарів. Вони з нами консультуються щодо стану пацієнтів і лікування. Якщо з’являються найменші ускладнення, негайно до нас.  

Яка ситуація, коментують медики

Зараз лише в Тернополі на ковід хворіють понад 70 дітей. Ця цифра більша у понад два рази, у порівнянні з найгострішими піками захворюваності під час попередніх хвиль.

—  Дітей хворіє більше, значно більше, — каже Андрій Артимович. — Перебіг агресивніший. Ми дуже сподіваємось, що найближчим часом розпочнуться канікули в більшості навчальних закладів області, які допоможуть розірвати ланцюжок. Бо діти є найбільш мобільна група…

У дитячій лікарні, станом на 21 жовтня, є понад 50% вільних місць. Запаси «вільного» кисню – понад 90%.

—  Ми дуже раді тісній співпраці батьків з лікарями своїх діток і за найменших проявів хвороби, батьки одразу звертаються до своїх педіатрів, — каже Андрій Артимович. — Саме фахівець після огляду визначає, чи є потреба у госпіталізації. Якщо немає — дитину лікують на місці.

Немає певної вікової групи дітей, яка найбільше хворіє на коронавірус.  Всі вікові групи однаково підлягають ризику захворювання, каже головний лікар.  

Навіть якщо час роботи чи прийому педіатрів закінчився, будь-хто з батьків може цілодобово, 24 год. на добу, 7 днів на тиждень проконсультуватись з медиками щодо стану дитини. Для цього потрібно зателефонувати до приймальних відділень Тернопільської міськох дитячої комунальної лікарні. Якщо є потреба в огляді лікарів, дитину можна привезти сюди – також цілодобово і в режимі 24/7. В робочий час та будні рекомендують звертатись до своїх педіатрів.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення