Навіщо мешканець Кременеччини облив фарбою людські могили, не міг пояснити навіть в суді

Чоловік з колегами випивав на цвинтарі. Слово за слово – і почалась сварка. Якоїсь миті Василь вхопив банку з фарбою і облив нею надгробки.
Чи примусили чоловіка хоча б здерти фарбу з пошкоджених пам’ятників і як покарав Василя суд – читайте.


44-річний Василя М. з с. Башківці Кременецького району (колишній Шумський – прим. авт.) засудили за наругу над могилами. Чоловік облив голубою фарбою кілька пам’ятників на цвинтарі у с. Веселівка Кременецького району. Навіщо це зробив, пояснити не міг навіть у суді. Ймовірно, причиною вандалізму стало застілля з добрячою дозою спиртного  – на тому ж таки цвинтарі. Що сказав суд і чи примусив бодай відмити темного кольору надгробки, які чоловік понищив яскраво голубою фарбою?

Пошкодив пам'ятники у передвеликодню суботу

Суд виніс вирок у липні. Всі події на сільському цвинтарі відбувались 1 травня, у передвеликодню суботу. Василя звинуватили у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 297 КК України. Йдеться про наругу над могилою.

У біографії Василя М. вже була кримінальна історія, чоловіка судили за самовільне залишення військової частини, але у 2018 році судимість була погашена. Тепер накриміналив знову. Виною цього, певно, стала надмірна кількість випитого.

  • Маючи прямий умисел на вчинення наруги над могилою та усвідомлюючи протиправність своїх дій, фарбою блакитного кольору, шляхом нанесення хаотичних ліній та плям, пошкодив гранітні пам`ятники темного відтінку могил двох померлих, після чого покинув місце вчинення кримінального правопорушення, – йдеться у матеріалах справи.

Врятувала від тюрми угода з прокуратурою

Дане кримінальне провадження надійшло в суд з угодою про визнання винуватості, що укладена 24 травня 2021 року між прокурором Кременецької окружної прокуратури Денисюком О.А. та обвинуваченим за участю його захисника. Сторони узгодили покарання, яке слід призначити обвинуваченому, – у виді позбавлення волі на строк один рік.

Враховуючи те, що Василь визнав вину в повному обсязі, щиро розкаявся, хоча і не зміг навіть в суді толком пояснити, чому і навіщо понизив фарбою людські пам’ятники, проте активно сприяв досудовому розслідуванню, сторони  дійшли  згоди, що на підставі статті 75 КК України, його слід звільнити від відбування покарання з випробуванням з встановленням іспитового строку, який буде визначений судом.

Угоду затвердили, Василя відпустили, адже покарання він відбуватиме «умовно», доки, звісно, нічого нового не начудить.

На вирок може бути подана апеляція протягом 30 днів з дня його проголошення до Тернопільського апеляційного суду через Кременецький районний суд Тернопільської області. Але принаймні адвокат обвинуваченого Василя Віталій Сідоров запевнив, що ні він, ні його підзахисний цього не робитимуть.

Чи примусили Василя бодай відмити пам’ятники від фарби, у вироку суду ані слова, адвокат теж про це не знає. Як і про те, як дивитиметься Василь в очі родичів тих, чиї могили понищив.

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 297. Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого

1. Наруга над могилою, іншим місцем поховання, над тілом (останками, прахом) померлого або над урною з прахом померлого, а також незаконне заволодіння тілом (останками, прахом) померлого, урною з прахом померлого, предметами, що знаходяться на (в) могилі, в іншому місці поховання, на тілі (останках, прахові) померлого, - караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення