"Такого в Україні більше нема ніде": Чим вражає туристів Кременеччина


Карантин є чудовим приводом заново відкрити для себе Тернопільщину.
Адже задля того щоб побачити таємничі тунелі карстових катакомб, не потрібно їхати в Одесу, і тим паче закордон.
А знайти рідкісні та незвичні тварини і рослини можна вже за 70 кілометрів від Тернополя – на Кременеччині. Представники НПП «Кременецькі гори» розповіли про катакомби та історію їх походження.


Однак вивчати природу Кременеччини ми розпочнемо з самого національного природного парку «Кременецькі гори». Його площа – майже 7 тисяч гектарів, саме на цій території знаходяться безліч тварин та рослин занесених до Червоної книги України.

Дивовижними місцями парку та катакомб пройшовся і журналіст «20 хвилин».

Відчуйте природу на дотик

Одразу біля будівлі адміністрації відвідувачі можуть відчути природу на дотик, адже там є доріжки, встелені природними матеріалами: шишки, горіхи, кора, тощо.

– Влітку діти та дорослі можуть пройтися босими цими доріжками, – розповідає начальниця відділу еколого-освітньої роботи національного природного парку «Кременецькі гори» Оксана Тимошенко. – Ви відчуєте певне єднання з природою, а також отримаєте приємний масаж стоп.

Привчають дітей любити природу

НПП «Кременецькі гори» - молода установа, яка діє лише з 2011 року, політика парку орієнтована, зокрема,  на дітей, аби привчити їх любити природу та оберігати її для майбутніх поколінь.

Тому біля будівлі адміністрації парку можна зустріти безліч місць, де діти в формі гри можуть дослідити природу. Наприклад, порівняти свій зріст зі зростом інших звірів.

Пташине молоко існує

Пані Тимошенко розповіла, що «Кременецькі гори» є прилистком для дуже цікавих та рідкісних птахів, наприклад, для горлиці.

– Тільки сім видів птахів у світі можуть вигодовувати своїх пташенят молоком, один з них є в нас. Тому ви можете сміливо казати про те, що пташине молоко існує, – каже Оксана Тимошенко. – Щоправда, організм пташки виробляє його в гортані, а харчуються їм пташеня в перші два тижні після вилуплення.

Начальниця з захопленням розповіла про деяких ссавців та птахів, що мешкають в парку.

«Таких дерев в Україні півсотні»

Одним з найрідкісніших представників рослинного світу у парку є береза Клокова. Вона надзвичайно рідкісна і росте тільки тут.

– Лише в НПП «Кременецькі гори» росте півсотні беріз Клокова, більше в Україні ніде їх немає, адже вони просто не приживаються в інших куточках України, – продовжує Оксана Тимошенко.

Популяцію беріз активно відновлюють і осінню працівники парку висадили ще сотню беріз, але лише весною стане ясно скільки з них приживуться.

До того ж з 24 видів орхідей, що є в Україні, у парку зростають 22. Тому весна та літо – найкращі пори року щоб зробити світлини на фоні пахучих та гарних квіток.

Кременецькі катакомби

Довжина кременецьких каменоломень (катакомб) –3 000 метрів , а вік – понад 500 років.

– Значну частину цих печер вирили люди, а заблукати ними важко, адже в різних місцях є чотири виходи з печер, – каже Оксана Тимошенко. – Знаходяться вони на околиці Кременця.

До 2016 року цей об'єкт був занедбаним, під час прибирання працівники вивезли три причепи сміття, серед якого шприци, матраци та бите скло. Вже чотири роки під час весняного періоду декілька тут регулярно прибирають територію каменоломень.

В самих печерах можна зустріти декілька видів кажанів, які і перебувають тут всю зиму.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення