Суд виніс вирок чотирьом обвинуваченим у вбивстві активіста з Кременця: організаторам та виконавцям дали від 8 до 14 років тюрми

Чотири роки судової тяганини і ось, нарешті, «крапку» у справі вбивства громадського активіста з Тернопільщини, депутата Кременецької міської ради Віталія Ващенка. Підсудні отримали справедливе покарання — наступні 8-14 років свого життя вони проведуть у місцях позбавлення волі.
[ads-post]Нагадаємо, що Віталій Ващенко помер у лікарні 27 травня 2016 року внаслідок важких тілесних ушкоджень, заподіяних йому на власному подвір’ї. Майже три десятки судових засідань тривали понад рік. Правоохоронці встановили, що четверо раніше судимих мешканців Кривого Рогу приїхали на Тернопільщину навмисне для того, аби виконати кримінальне замовлення.

Вирок оголосили у Тернопільському міськрайонному суді сьогодні, 3 липня. На лаві підсудних, нагадаємо, опинилися: підозрюваний в організації злочину Олександр Закутній, два виконавці — Максим Кондратенко та Олексій Цимбалюк, а також пособник — Станіслав Бабенко.

Під час дебатів підсудні та їх адвокати говорили близько трьох годин. За роки, що вони провели у судах, ті вивчили напам’ять Кримінальний кодекс України, достеменно знали вже усі матеріали, вибудували свою захисну версію події та всіляко намагалися вийти «сухими з води». Проте сторона обвинувачення мала чимало доказів провини фігурантів справи.

Один із обвинувачених, який наносив удари Віталію Ващенку — Максим Крондратенко. Він в ході дебатів наголосив, що, нібито, під час його затримання відбулися процедурні порушення. Він говорив, що до нього застосовували фізичну силу тощо. Кондратенко не заперечував, що побив громадського активіста, але стверджує, що це був наслідок побутового конфлікту, а не виконання якогось замовного вбивства.

Як сказав підсудний під час судового засідання, процес відбувається з порушенням принципу ззмагальності, а сторона обвинувачення перевернула справу «з ніг на голову» і продовжує підтримувати злочинне обвинувачення. Свої дії обвинувачений просив перекваліфікувати із 115 статті ККУ на 121, мотивуючи це тим, що активіст помер не від отриманих травм, а через неналежну меддопомогу.

Головний фігурант справи Олександр Закутній вимагав визнати його невинним. Він заявив, що чотирирічний судовий процес відбувається під тиском громадськості, що люди ганьбили їх, влаштовували криваву акцію, погрожували адвокатам, одному з підсудних було завдано тілесних ушкоджень, а ще, мовляв, журналісти пишуть, що вони — вбивці патріота, в суспільстві через це складається упереджена думка, а таке поняття як презумпція невинуватості ніхто не відміняв... Він стверджував, що не причетний до справи і готовий всіляко протистояти таким звинуваченням, адже вони не виконували ніякого замовлення не те що на вбивство, а навіть на побиття.

Суд вирішив інакше, маючи прямі докази, що свідчили проти підсудних. Отож, Феміда визнала чотирьох підозрюваних винними у вбивстві Віталя Ващенка та призначила покарання у вигляді позбавлення волі. Зокрема, Кондратенку дали 14 років тюрми, Цимбалюку — 13 років, Бабенку — 8, а Закутнію — 10.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення