Кременець у всій своїй красі 📷

Серед мальовничих лісів розкинулось місто Кременець. З усіх сторін воно оточене горами. Точної дати про заснування міста невідома. Але перша  згадка про Кременець датується 1226 р.

Назва міста походить від мінералу кремінь,якого багато в цій місцевості. Перше ,що кидається в очі при в’їзді в Кременець-Замкова гора з руїнами фортеці. Ця фортеця належала багатьом власникам.Проте найвідоміша нам дружина польського короля Сигізмунда l,що походила з Італії-Бона. Лісистою місцевістю ми потрапляємо на П’ятницький цвинтар,де за переказами  поховані  козаки,які загинули під час облоги фортеці. Тут  збереглося багато кам’яних хрестів і плит. Одна з них нагадує кобзу. І можливо,це похований козак-бандурист. Далі простягаються Дівочі скелі,які відомі своєю трагічною  історією. За легендою,з них скинулись молоді дівчата,які не хотіли потрапити в руки безсердечним татарам. 
Ідучи старовинними вулицями,ми бачимо справжню красу Кременця.У будь-яку  пору року нас бавлять парки,алеї,різнобарвні ліси. Пройшовши хоча б головною вулицею,ми з впевненістю можемо сказати, що Кременець - місто каштанів. Тут є багато визначних архітектурних  пам’яток. Це і  Миколаївський собор,і Богоявленський  монастир,і  будинок "Близнюки", і Покровська церква.
Кожен з них  цікавий своєю історією.Наприклад,монастир  був збудований  1663 році як чоловічий. А у 1953 році реорганізований у жіночий. Кременець – Батьківщина  великого польського поета Юліуша Словацького.Тут минуло його дитинство.Хоча ,він навчався у Відні, але не забував про Кременець. На канікули поет приїжджав на Батьківщину.Перебуваючи на чужині, Ю.Словацький часто згадував рідні землі. 
Ніхто так не оспівував Кременець, блакитні води Ікви, Замкову гору,як Ю.Словацький: Якщо ти будеш у моїй країні, Де котить Іква хвилі свої сині, Де гори пнуться у блакить високу, Де дзвонить місто над сріблом потоку,… Мою журбу ти спом’янеш в тім краї. У  Кременці   зберігся будинок,де пройшло дитинство Юліуша Словацького. Тепер тут музей.в якому зібрані твори поета. 
Також,на Кременеччині  побував український відомий поет Тарас Шевченко. Він  збирав перекази про гайдамаків, народні пісні,малював. Поет також описав території Кременця  у своїх творах. Він намалював такі відомі картини: "Почаївська лавра із заходу", "Почаївська лавра з півдня", "Вид з тераси Почаївської лаври", "Внутрішній вигляд Почаївської лаври". Але на цьому історія Кременця не закінчується. Я дуже люблю рідне місто.І сподіваюся,що проживу у ньому все своє життя.  
Аліна Коваль, Кременець

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення