Джерело поширення COVID-19 на Шумщині – Почаївська лавра. Результати епідрозслідування


На засіданні оперативного штабу Тернопільщини по боротьбі з коронавірусом, яке відбулося 16 квітня в облдержадміністрації, окремо обговорили питання роботи у Великодній період Почаївської лаври
[ads-post]– Ви знаєте, що у нас сьогодні визріла ситуація у Шумському району, яка тісно пов’язана з Почаївською лаврою, – розповідає головна санітарна лікарка області Оксана Чайчук. – Священник, який співає у хорі Почаївської лаври, є також священнослужителем у Збаразькому районі, дружина його працює в бухгалтерії Шумської райлікарні. Відповідно контакти пішли як по бухгалтерії, так і головний лікар в Шумську позитивний. І вчора був 21 позитивний результат, а всього є 26 позитивних, це буквально за два дні досліджень.

Під час епідрозслідування, продовжує Оксана Чайчук, виявилось, що із цим священником пов’язаний також спалах у Дубенському районі Рівненщини.

– Пробували вчора вийти на зв’язок із предстоятелем лаври, – каже пані Чайчук. – Він на зв’язок не виходить, його помічник пообіцяв сьогодні до 13-ї години надати списки хористів у Почаївській лаврі, цього не відбулося. Зараз із керівництвом Лаври намаються зв’язатися правоохоронці Кременеччини.
Міський голова Почаєва, за словами головної санітарної лікарки області, теж не поспішає надавати допомогу епідеміологам.
– Вдалося обстежити ще двох священників, ще двох хористів і решта, ви самі розумієте, контакт дуже великий, – резюмує Оксана Чайчук. – Священнослужителі, які співають в хорі лаври, мають парафії у Шумському, Кременецькому, Збаразькому районах. Якщо ми матимемо результати обстеження, будемо мати великий спалах.
Головна санітарна лікарка області повідомила також те, що є також звернення консула Молдови, оскільки 8 молдаван привезли інфекцію саме з Почаєва. Питання перебуває також на контролі у Прем’єр-міністра.
Як повідомив начальник ГУ Нацполіції в області Олександр Богомол, йому теж не вдається зв’язатися із предстоятелем Лаври та іншими представниками. Сьогодні він зустрінеться із керівником Кременецького райвідділу поліції.
– Списки ми маємо людей, – каже Олександр Богомол. – Але там 600 чоловік, перевіряти всіх недоцільно, треба встановити тісне коло. Цю інформацію ми надамо лабораторному центру. Керівник обласної поліції пропонує все ж встановити додаткові блокпости на в’їздах до Почаєва, аби обмежити в’їзд і виїзд, особливо екскурсійних груп. Режим роботи цих постів я просив би залишити в моїй компетенції, – зазначає пан Богомол. – Після того, як ми проведемо зустріч і переговори, можливо, вони самі закриються.
На ремарку голови ОДА, чи справді вони самі закриються, Олександр Богомол відповів: «Переконаний в тому, що закриються».
Голова ОДА Володимир Труш зазначив, що жарти та ігри закінчились. Представники облдержадміністрації також проведуть перемовини, аби керівництво лаври дало дозвіл на дезінфекцію усього комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення