Які книжки пропонувала православна церква читати кременецькій молоді у 1936 році


За часів Польської республіки, у Кременці діяла Волинська Духовна Консисторія Волинської єпархії, Польської Православної церкви, яка мала свій друкований орган  – двотижневик “Церква і Нарід” у якому висвітлювали релігійне та культурне життя краю. Редакція двотижневика знаходилась у приміщенні консисторії, теперішнє приміщення Кременецького краєзнавчого музею - пише kremenets.city. А видавався двотижневик в Кременці у видавництві  "В. Цвика", яке розташовувалось в двоповерховому будинку навпроти бібліотеки ім. Ю. Словацького.
[ads-post]
Є фотокопії статті опублікованої у цьому виданні  вісімдесят чотири роки тому. У них йдеться про виконання рішення Волинського Єпархіального зібрання під головуванням архієпископа Волинського і Крем’янецького Алексія (Громадського) у лютому 1936 року, про поширення діяльності парафіяльних бібліотек і заснування закладів де їх немає. 

Статтю підготував, постійний дописувач тижневика, професор Борис Подільський. Допис міг бути цікавим для священників релігійних парафій, краєзнавців, бібліотекарів, вчителів, а також для батьків та молоді. Багатьом було цікаво дізнатись, яку мотивацію трактували збори духовенства, рекомендуючи покращення діяльності парафіяльних  бібліотек, чим корисні книги для розширення світогляду дітей у ті часи. У статті багато згадують про збереження та розвиток української національної літератури і культури, а це були часи панування Польщі, а ця церковна ієрархія ще донедавна була у складі РПЦ .
Кілька авторів і їх книг вдалося відшукати у мережі інтернет. Автобіографії і творчість відомих та невідомих авторів зацікавлять. Зустрічаються дивні назви. Є творів схожі за змістом до літератури шкільної програми часів СРСР. але там були зовсім інші автори які писали свої твори у біль пізній час.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення