Спалах коронавірусу в Почаєві: більше 100 інфікованих і все місто — контактне

Почаїв швидкими темпами наздоганяє Монастирищину, де найбільша кількість в області інфікованих на коронавірус.
[ads-post]На Кременеччині станом на 29 квітня виявлено 158 випадків Covid-19, більше сотні з них — у Почаєві. Загалом в області зафіксовано майже сім сотень заражень. Від початку карантину було зрозуміло, що Почаїв сидить на «пороховій бочці». Допоки місто не закрили, до Свято-Успенської лаври приїжджали прочани з усієї України та з-за кордону, вони ходили містом, спілкувалися з місцевими мешканцями. Останніми тижнями із заробітків додому повернулося багато почаївчан. Утім, тепер уже нема сенсу відслідковувати, чи вірус потрапив з лаври у місто, чи з міста — в лавру. Ситуація невтішна, адже контактними вважають усіх мешканців міста. А все — через масове порушення правил карантину, ігнорування здорового глузду. Знаємо, що православне духовенство Московського патріархату заохочувало вірян відвідувати храми попри карантинні обмеження, по-своєму трактуючи пандемію, аж поки не почали масово хворіти ченці, священники і навіть єпископи. Почаївська Свято-Успенська і Києво-Печерська лаври стали осередками Covid-19.

Поки не «вдарив грім», не зачинили лавру

Першим тривожним сигналом щодо Почаївської лаври була інформація про те, що після відвідин святині у березні занедужали громадяни Молдови. Деякі джерела писали, що це — фейк, але, скоріш за все, офіційно ніхто не перевіряв ці дані. А невдовзі жахнула новина — 13 квітня у Києві помер монах із Почаївської лаври. Після цього у ЗМІ почала просочуватися інформація про те, що в Києво-Печерській лаврі масово захворіли ченці. На коронавірус занедужав настоятель лаври митрополит Павло Лебідь, який перед тим критикував українську владу за прохання обмежити релігійні обряди під час карантину, закликав вірян «приходити в храми, приводити дітей, поклонятися іконам», а саму пандемію називав «платою за гріхи». Є інформація, що таємно госпіталізували з Covid-19 і митрополита Онуфрія Березовського. Серед духовенства почався переполох. І свою «допомогу» запропонувала «раптом»… Росія. Для охопленої коронавірусом Києво-Печерської лаври Кремль хоче доправити «гуманітарний конвой».

“Росія хоче доставити “гумконвой” Києво-Печерській лаврі через захворювання отців московського патріархату на коронавірус. Підключили до акції навіть публічних осіб, російських артистів та інших прибічників режиму Путіна. Все це для того, щоб інформаційно “натягнути на вовка шкіру вівці”, — наголосила народний депутат із фракції “Європейська Солідарність” Ірина Фріз. — Росія стоїть за тим, що саме УПЦ МП закликала вірян не боятися та йти на Великодні свята до їх храмів. Фото із Святогірської та Почаївської лаври в пасхальні дні є доказом того, що порушувались не лише карантинні заходи, а й того, що в такий спосіб Кремлем через московську церкву в Україні проводилась спецоперація на наших теренах”.

Минулого тижня коронавірус підтвердили у почаївських ченців та у митрополита Тернопільського і Кременецького Сергія Генсіцького.

«Браття і сестри! У зв’язку з тим, що в Почаєві введений надзвичайний стан, місто закрите, адміністрація лаври і владика просять парафіян у цю ж хвилину покинути лавру. Якщо не зробимо цього, у нас будуть великі неприємності», — оголосили в лаврі, коли ситуація стала критичною і коли рішуче втрутилося обласне керівництво. Почаївська міська рада була безпорадною. Міський голова Василь Бойко нині уникає коментарів. «НОВА…» кілька разів телефонувала до нього, один раз перепросив, бо був зайнятий, а далі просто перестав піднімати слухавку.  «Спалах почався не в лаврі, а серед мешканців Почаєва. Не робіть політики з релігії. Це біда нас усіх», — сказав він в інтерв’ю одному із телеканалів.

Надзвичайний стан в Почаєві наразі не запроваджують

Цього тижня заговорили про введення надзвичайного стану в Почаєві, проте цю інформацію спростував голова Тернопільської ОДА Володимир Труш.

«Під час позачергового засідання районної комісії з питань техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій при Кременецькій РДА вирішили посилити патрулювання на блокпостах в’їзду та виїзду у Почаєві, а також запровадити додаткові обмежувальні заходи», — повідомив очільник області.

Більшість мешканців Почаєва підтримують лавру, ображаються на будь-які закиди щодо ігнорування карантину, звинувачення у поширенні вірусу. На Великдень мало не побили правоохоронців, які патрулювали біля святині.

— Почаїв — це феномен у Західній Україні, церква — частина життя почаївчан. Власне, тому й так все сталося з поширенням вірусу, — каже місцевий активіст Петро Вебер. — Вірянам варто було прислухатися до прохання уряду. Ніхто не забороняє молитися, просто потрібно пережити цей період, тоді повернемося до звичного життя. Люди ходили до лаври на Благовіщення, на Страсті, на Великдень. Заразилися коронавірусом віряни, духовенство, звичайні мешканці, медики… Усе місто контактне. Відстежити ланцюжок неможливо. До закриття Почаєва у місто вільно приїжджали прочани. Відповідальні містяни дотримуються карантину. Я стараюся навіть у місцеві магазини не ходити, при можливості їжджу по продукти до Кременця. Частина вірян досі не сприймає факту, що існує реальна загроза. Не знаю, як священникам пояснили, що потрібно зачинити храм. Думаю, їх переконували навіть не на рівні області, а Києва. Міський голова Почаєва хоча і на боці здорового глузду, але не хоче конфліктувати з лаврою.

Почаївська лікарня переповнена пацієнтами

Почаївська районна комунальна лікарня нині є опорною для лікування хворих на коронавірус. Окрім інфекційного відділення, хворих із Covid-19 лікують також в інших відділеннях. Перший діагностований випадок захворювання на коронавірус на Кременеччині — дитина з села Лідихів, яка на даний час вже одужала. Потрапила вона у Почаївську РКЛ, але її одразу перевели в інфекційне відділення Тернопільської міської дитячої лікарні. Після того почаївська лікарня була зачинена на обсервацію. Нині вона переповнена хворими. У Почаєві є три летальні випадки від коронавірусу. 19 квітня не стало 43-річної Наталії Шилінської, в якої залишилося троє дітей.
26 квітня померла 77-річна жінка, яка працювала при лаврі, а 29 квітня не стало 60-річної мешканки Почаєва.

— Забезпечуємо надання допомоги мешканцям Почаєва. На даний момент у нашій лікарні 40 осіб із коронавірусом. У більшості пацієнтів —  середня форма важкості. У кого гірший стан — відправляємо до Тернополя.  Наразі справляємось, нам допомагають волонтери, районна рада, міська рада, —  повідомив 27 квітня головний лікар Почаївської РКЛ Богдан Кучер.

У Почаївській лікарні захворіло більше десяти медичних працівників. Людмила Зіневич працює головною медсестрою медзакладу. Минулого тижня у неї підтвердили Covid-19. Медик лікується вдома.

— Прямого контакту з хворими я не мала, тільки з медперсоналом, але впильнуватись дуже важко, — каже пані Людмила. — Тепер уже почуваюся добре, п’ю пігулки, перебуваю під наглядом сімейного лікаря. Минулого тижня у мене раптово піднялася температура до 37°C, тест показав позитивний  результат. Недуга у мене протікає в легкій формі. Кашель трохи є, але не сухий, а мокрий. У мого чоловіка нема жодних симптомів, хоча перебуваємо в одній хаті. Обробляю все вдома спиртовим розчином. Доведеться ще посидіти вдома до повного одужання. Одна наша санітарка майже місяць лікувалася, аж на третій раз тест дав від’ємний результат. Інфекційне відділення нашої лікарні маленьке, займає частину головного корпусу. Раніше інфекційне відділення мало окрему будівлю, але нині вона в аварійному стані. Лавра багато допомагає нам з ремонтами лікарні — дає будівельні матеріали, працівників. З початком епідемії коронавірусу дуже багато нам допомагають волонтери, отримуємо засоби захисту і від держави.
«Знаю про коронавірус не на словах, бо сама занедужала»

Щоб допомогти почаївським медикам, волонтери створили групу для збору коштів на підтримку лікарні. Небайдужі жертвують, хто скільки може. Уже вдалося зібрати понад 100 тис. гривень. Закупили чимало засобів захисту та медичного обладнання. Активно долучається до волонтерства медсестра приймально-діагностичного відділення Ольга Волошин.

— Закупили для лікарні кисневий концентратор, кисневі зволожувачі, пульсоксиметри, безконтактні термометри, захисні костюми, маски, ліки, бо на початках держава нічого не давала, — каже пані Ольга. —  Допомагаємо також первинній медицині, швидкій допомозі. Запитуємо лікарів, що потрібно, замовляємо через інтернет, звітуємо перед благодійниками. У нашій лікарні є два апарати ШВЛ. Знаю про коронавірус не зі слів, бо сама занедужала. У нашому відділенні не було хворих на Covid-19, одна жінка потрапила з підозрою під час мого чергування. Я одягала костюм, коли ставила їй крапельницю. Де захворіла? Не знаю. Можна і на роботі, і в магазині, і на вулиці. Вірус передається дуже легко. Занедужала я на Великдень. Прийшла додому після чергування — сильно боліли голова, ноги. Подумала, що втома, але потім почалася сильна ломкість тіла. Ще більше розболілися ноги, піднялася температура до 38,5°C, збивалася лише до 37°C. Температура трималася три дні. Нині ще дошкуляє кашель, сухість у носі. У мене хворі нирки, то також турбують. Колись мені оперували ногу — крутить. Щодня до мене телефонує сімейний лікар. Від рідних я ізолювалася в окремій кімнаті. Боюся, щоб не заразити своїх батьків. Я думала, що не захворію на коронавірус, бо у мене сильний імунітет, ніколи не мала запалення легенів, але… Закликаю людей сидіти вдома, дотримуватися карантину. Береженого Бог береже.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення