Лікар-епідеміолог із Кременця розповіла, що робити, якщо ви вже захворіли


У зв'язку із першим зареєстрованим випадком коронавірусної інфекції в Україні, ми попросили кременецьких лікарів-епідеміологів розповісти про те, як слід діяти кременчанам у випадку підозри зараження цією вірусною недугою, симптоми якої легко сплутати із застудою, ГРВІ чи грипом. Лікар-епідеміолог Ольга Ландяк повідомила яких правил слід дотримуватися, щоб не заразитися, і куди будуть госпіталізовувати хворих у Кременці.

Станом на ранок  5 березня  2020 року у світі зареєстровано понад 95 тисяч підтверджених випадків хвороби, викликаної новим корона вірусом – COVID-19, 3,4 % з них закінчилися летально. Одужало вже більше 53 тисяч осіб.
[ads-post]
– У пунктах пропуску через державний кордон України з 24 лютого 2020 року проводиться температурний скринінг безконтактними термометрами усіх осіб, які прибувають з країн, де зареєстровано випадки інфікування всередині країни. Після отримання результатів вимірювання температури тіла подорожуючим надається "Пам’ятка про самоізоляцію" або, в разі наявності симптомів СОVID-2019, особу ізолюють для надання медичної допомоги у визначені заклади охорони здоров’я. "Пам’ятка про самоізоляцію" містить у собі відповіді на усі питання "Що робити, якщо ви запідозрили у себе симптоми СОVID-2019?", – пояснила Ольга Ландяк. – Даним алгоритмом дій у "Пам’ятці самоізоляції" скористався перший хворий на COVID-19 в Україні, житель Чернівецької області, який разом із дружиною нещодавно повернулися із Італії. На даний час він перебуває в Чернівецькій обласній лікарні із легким перебігом хвороби. Дружину хворого також ізолювали.
Для госпіталізації осіб із підозрою на COVID-19  в Тернопільській області визначено два медичних заклади – КНП "Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги" та КНП "Тернопільська міська дитяча комунальна лікарня". Для транспортування підозрілих осіб виділено дві машини швидкої (екстреної допомоги) та шість бригад медпрацівників із Тернополя.
Якщо ви протягом попередніх 14 днів відвідували країни з  неблагополучною епідситуацією щодо COVID-19, або перебували у медичному закладі, де надавали допомогу хворим на цю інфекцію та виявили у себе симптоми хвороби негайно повідомте про це свого сімейного лікаря!

Кожному слід застосовувати такі індивідуальні профілактичні заходи:
– гігієна рук – часте миття з рідким милом або обробка спиртовмісними антисептиками не рідше ніж раз на 3 години, та після кожного контакту з тваринами, відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, перед приготуванням їжі тощо;
гігієна кашлю – прикриття роту та носа при кашлі та чханні зігнутою рукою в лікті або одноразовою серветкою, яку необхідно знешкодити відразу після використання;
утримання від контактів з особами, що мають симптоми респіраторних захворювань – кашель, лихоманка, ломота в тілі, або збереження обов’язкової дистанції та обмеження часу при контакті (не менше 1 метра);
утримання від дотиків до обличчя руками;
у разі виникнення симптомів захворювання, таких як лихоманка, кашель, ломота в тілі тощо, слід залишитися вдома та утриматись від відвідувань місць скупчень людей;
за наявності респіраторних симптомів, перечислених вище, використовувати медичні маски та своєчасно замінювати їх (кожні 3 години або негайно після забруднення) з подальшим знешкодженням та миттям рук з милом або обробкою рук спиртовмісним антисептиком відразу після того, як зняли маску.
У яких випадках слід використовувати маску:
Правила використання масок:

Як одягнути маску: закиньте резинки за вуха, розправте маску, щоб вона прикривала ніс та рот, затисніть носову пластину.
Маска перешкоджає зайвий раз доторкнутися до обличчя. Ризик занесення інфекції на слизові значно зменшується.
Маску слід замінити як тільки вона стала вологою.
Не можна торкатися зовнішньої частини маски руками. Якщо доторкнулися, помийте руки з милом чи обробіть спиртовмісним антисептиком.
Маску слід змінювати кожних чотири години.
Не можна використовувати маску повторно.
Як знімати маску: не торкайтеся до її зовнішньої поверхні, а лише резинок, згорніть і викиньте у смітник.
Не можна використовувати марлеві маски, вони не забезпечують належного рівня захисту!
Медичні працівники, які контактують із хворими або підозрілими на COVID-19 мають використовувати не маски, а респіратори разом із іншими засобами індивідуального захисту.

І найголовніше – зберігайте спокій. Коронавірусна інфекція не дорівнює смертному вироку. Понад 80% підтверджених випадків COVID-19  у світі були класифіковані як легкі і не загрожували життю. Пам’ятайте – прості речі рятують  життя!
Довідково: Коронавірус 2019 року або 2019-nCoV — це новий вірус, який спричиняє розвиток респіраторних захворювань у людей та може передаватися від людини до людини. Цей вірус уперше був ідентифікований під час розслідування спалаху в м. Ухань, Китай, у грудні 2019 року та став сьогодні причиною масштабного спалаху респіраторних захворювань із важкими ускладненнями і високою смертністю.

Коронавіруси під мікроскопом мають вигляд корони – звідси й назва родини.

Коронавірусні інфекції проявляються як звичайна гостра респіраторна інфекція, тому їх важко відрізнити по клінічних симптомах від грипу чи інших ГРВІ. Характерними є швидкий розвиток вірусної пневмонії та дихальної недостатності, особливо у осіб старших 60 років.

Інкубаційний період, тобто період від зараження китайським коронавірусом до появи перших ознак хвороби, триває від 2 до 14 днів (за деякими джерелами можливо до 28 діб), хворі в інкубаційний період є потенційно заразні.

Наразі не розроблені ані специфічні противірусні препарати, ані вакцина проти СОVID-2019. Ліки від коронавірусу є симптоматичними, тобто вони не діють на сам вірус, лише допомагають організмові подолати прояви хвороби. Лікують коронавірусну інфекцію, як і решту гострих респіраторних вірусних інфекцій, особливу увагу приділяють запобіганню розвитку гострої вірусної пневмонії.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення