Карантин в Україні. Про які обмеження треба знати

Уряд встановив на усій території України карантин. Діє він з 12 березня до 3 квітня. Про запровадження карантину йдеться у Постанові Уряду №211.
[ads-post]

Також для протидії поширенню коронавірусної інфекції Кабінет Міністрів затвердив обмежувальні заходи. Про це йдеться на "Урядовому порталі".
Наразі Уряд чітко обмежив в часі три речі: припинення навчання в закладах освіти та відвідування масових заходів (карантин триває до 3 квітня включно), а експорт з України товарів протиепідеміологічного призначення - захисних костюмів, рукавичок, медичних масок, окулярів, респіраторів - триває до 1 червня.
Пропонуємо вашій увазі загальну інформацію про те, які саме обмеження введені в Україні та як це може вплинути на ваше життя.

Карантин у школах та заборона на масові заходи

З 12 березня всі освітні установи – дитячі садки, школи та вищі навчальні заклади закриті на карантин. Вимушені канікули триватимуть три тижні - аж до 3 квітня.

При необхідності карантин, звичайно, можуть продовжити. Хоча, як зазначили в Кабміні, є надія, що відносно скоро поширення коронавірусу піде на спад.
Ще одним обмежувальним заходом, який затвердив Уряд, є рекомендація утриматися від проведення масових заходів за участю 200 і більше осіб. Виняток – «заходи державної необхідності». Швидше за все, мова йде про засідання Верховної Ради та Кабміну.
А проведення спортивних заходів можливе з дозволу міжнародних організацій, однак без глядачів.

Кордон та авіасполучення

Починаючи з 12 березня із 219 пунктів пропуску на українському кордоні будуть працювати тільки 49.
Проте Державна прикордонна служба поки не знає, які саме прикордонні пункти планує закрити Кабмін у межах заходів для недопущення поширення коронавірусу.
 

Крім того, з метою запобігання занесенню та поширенню хвороби на території України Міністерство інфрастурктури України ініціювало тимчасове припинення авіасполучення з Італію. Як зауважив Глава Уряду, авіакомпанії вже почали скасовувати рейси.

Інші обмеження та плани Кабміну

У переліку затверджених урядом обмежень та запланованих заходів: закупівля засобів індивідуального захисту для поточних потреб міністерств, відомств і служб, а також для поповнення держрезерву; заборона до 1 червня експорту товарів протиепідемічного призначення (з метою забезпечення населення необхідними засобами захисту); закупівля інфрачервоного обладнання для проведення скринінгу на відстані в міжнародному аеропорту «Бориспіль».
Водночас Глава Уряду Денис Шмигаль підкреслив, що наразі в Україні не запроваджено жодних обмежень щодо вільного пересування громадян, проте такі заходи не виключені.
«Це вже дуже далекий крок при розвитку ситуації внаслідок поширення коронавірусу. Якщо цього буде вимагати ситуація, в майбутньому цей крок можливий. Але, сподіваюсь, ми до цього не дійдемо. Зокрема, завдяки тим заходам, які ми вживаємо зараз», – заявив Прем’єр-міністр.
У Кабінеті Міністрів України очікують, що поширення нового коронавірусу до літа піде на спад. 
"Ми бачимо і сподіваємося, що до літа епідемія піде на спад. Звичайно ж, в майбутньому ми очікуємо винаходження ліків від цієї хвороби... Сьогодні не йде мова про те, що нас омине ця епідемія. Ми розуміємо, що в світі ця епідемія розвивається, в Україні зареєстровано перший випадок, це означає, що епідемія фізично є в Україні", - сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відповідальність за порушення обмежень

У Києві за порушення обмежень столичним торгово-розважальних центрів і приватним школам наразі загрожує адміністративна відповідальність, повідомляє УНІАН.
Як зазначив заступник голови КМДА Микола Поворозник, рішення про введення обмежувальних заходів є обов'язковим для всіх установ незалежно від форми власності.
«Ми говоримо про обмежувальні заходи, там є тільки адміністративна відповідальність. Коли, не дай Бог, буде введений режим епідемічного стану через коронавірусну епідемію, тоді буде наставати кримінальна відповідальність», – заявив Поворозник.

Скільки постраждалих

Спалах захворювання, викликаного новим коронавірусом, був зафіксований в кінці грудня 2019 року в найбільш населеному місті Центрального Китаю – 12-мільйонному місті Ухань.
11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я офіційно оголосила про пандемію коронавірусу COVID-19.
За останніми даними, у світі зареєстровано понад 119 тисяч хворих на коронавірус, понад 4 тисячі випадків виявилися смертельними.
3 березня в Україні був підтверджений перший випадок інфікування коронавірусом – у чоловіка, який з дружиною повернувся з Італії в Чернівці.

Довідка

Каранти́н — адміністративні та медико-санітарні заходи на обмеження контактів інфікованої або підозрілої на інфікування особи, тварини, вантажу, товару, транспортного засобу, населеного пункту, на рівні країни або між державами, що застосовуються для запобігання поширенню деяких небезпечних інфекційних хвороб.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення