Перший українець заразився коронавірусом


На борту лайнера Diamond Princess в українця виявлено гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом 2019-nCoV.

На борту лайнера Diamond Princess, за результатами лабораторних досліджень, в українця, члена команди лайнеру, виявлено гостру респіраторну хворобу, спричинену коронавірусом 2019-nCoV. Про це ввечері 9 лютого повідомила пресслужба МОЗ України.
[ads-post]Зазначена інформація отримана національним координатором Міжнародних медико-санітарних правил в рамках взаємного інформування. 
Наразі українець знятий з лайнеру, який перебуває на карантині біля берегів Японії, та перевезений до японської лікарні столичного регіону. Там він буде перебувати в ізоляції під відповідним медичним спостереженням щонайменше 14 днів. Міністерство охорони здоров’я України буде щоденно поінформоване про стан його здоров’я.
Державна прикордонна служба України має перелік усіх 25 громадян України, які перебувають на лайнері Diamond Princess. По поверненню їх до України за ними буде встановлено медико-санітарне спостереження. Дата повернення їх на Україну ще не визначена. 
До слова, Міністерство охорони здоров’я, праці та добробуту Японії сьогодні підтвердило на судні ще 6 додаткових випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV (5 членів екіпажу та у одного з пасажирів). Всього, з моменту реєстрації першого випадка, пройшли тестування 336 пасажирів та членів екіпажу,  в 70 випадках - було отримано позитивний результат тестування.
Серед підтверджених випадків гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV на лайнері (станом на 09 лютого 2020 року) громадяни наступних держав: Японії - 28 осіб, США - 14, Австралії - 7, Канади - 7, Гонконгу - 3, Китаю - 2, Нової Зеландії - 1, Філіппін - 5, Аргентини - 1, Великобританії - 1 та України - 1.

Що роблять в Україні?

Нагадаємо, прем’єр-міністр України провів 7 лютого селектор з керівниками обласних державних адміністрацій, одне із питань селектору було присвячене розгляду готовності систем цивільного захисту до реагування на випадок занесення гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV в Україну.
У Міністерстві охорони здоров’я відбулося чергове засідання оперативного штабу, на якому розглянули актуальні питання готовності та реагування на поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV в Україну. на сайті Кабінету Міністрів України опубліковано розпорядження від 03.02.2020 №93-р “Про заходи щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої короновірусом 2019-nCoV“.
Зазначене розпорядження КМУ: 
встановлює режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту. Це дозволить мобілізувати сили та оцінити існуючі засоби реагування, вчасно поповнити резерв для забезпечення готовності на випадок виникнення епідемії;
- встановлює тимчасові обмеження та особливі умови для в’їзду в Україні осіб, які перебували у провінції Хубей Китайської Народної Республіки, шляхом їх ізоляції протягом 14 днів у визначенні Міністерством охорони здоров’я заклади;
- затверджує Національний план протиепідемічних заходів щодо запобігання занесенню і поширенню на території України гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом 2019-nCoV, на 2020 рік.
МОЗ України до мережі обласних лабораторних центрів та закладів охорони здоров'я направило алгоритми дій:
лікарів клініцистів при зверненні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема особливостей ведення пацієнта та дотримання вимог інфекційного контролю;
лікарів-епідеміологів при виявленні особи, яка відповідає визначенню випадку 2019-nCoV, зокрема порядку інформування та епідеміологічного розслідування;
лабораторного обстеження осіб у вірусологічних лабораторіях, які відповідають визначенню випадку 2019-nCoV для лікарів вірусологів, зокрема порядку проведення цих досліджень та направлення відібраних зразків;
для населення, у разі підозри у них захворювання викликаного 2019-nCoV, з метою розміщення у громадських місцях.
Нагадаємо, що 5 лютого Центр громадського здоров’я МОЗ України отримав перші тест-системи для виявлення коронавірусу (2019-nCoV). Це комплект реагентів для проведення досліджень методом полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) з метою визначення нового коронавірусу. Комплект складається з набору реагентів, кожен з яких міститься в окремій ємності визначеного об’єму.
3 лютого Уряд своїм розпорядженням затвердив план запобігання занесенню і поширенню на території України коронавірусу з Китаю, а також Національний план протиепідемічних заходів реагування на поширення вірусу.
Спеціально створений оперативний штаб для координації дій перенесено на рівень Кабінету Міністрів України — його очолив Прем’єр-міністр Олексій Гончарук.
Посилення превентивних заходів та контролю відбувається на виконання доручення Президента України.
«Ми встановлюємо режим підвищеної готовності для всіх систем цивільного захисту, щоб усі відповідні служби оперативно мобілізувалися в разі виникнення необхідності», — сказав Олексій Гончарук.
Він також додав, що МЗС та МОЗ рекомендують тимчасово утриматися від туристичних і ділових поїздок до провінції Хубей та міста Ухань, де є найбільший ризик зараження, а також відкласти свої подорожі, які не є вкрай необхідними, до інших територій Китайської Народної Республіки.
Для китайських студентів, які навчаються в Україні, продовжено канікули.
«Наразі розробляємо плани на регіональному рівні для окремих областей. Лікарням доручено підготуватися до можливого випадку захворювання, визначити потребу в ліках та обладнанні, а МОЗ проконтролює та допоможе методологічно»,  — підкреслив Прем’єр-міністр.
Крім того, Уряд зобов'язує провести навчання в медичних закладах щодо готовності прийняти потенційних хворих.

Що таке той коронавірус?

Перш за все, коронавіруси -— це не один вірус, а велика родина вірусів. Всі вони викликають різні респіраторні захворювання: від звичайної застуди до пневмонії. Також коронавіруси є збудниками й більш серйозних хвороб, повідомляє Центр громадського здоров'я України.
1). Тяжкий гострий респіраторний синдром (SARS CoV) — з'явився у Китаї у 2003 році.
2). Близькосхідний коронавірусний респіраторний синдром (MERS CoV) — з'явився у Саудівській Аравії в 2012-му.
3). Новий коронавірус (2019n CoV) — з'явився у Китаї в 2019 році.
Спочатку коронавіруси циркулювали серед різних тварин, потім — поширилися серед людей. Наприклад, MERS CoV прийшов від верблюдів, а SARS CoV — від вівер (вид котів, що проживає в Південно-Східній Азії). Відомо, що новий коронавірус вперше людина підхопила на ринку морепродуктів та живих тварин у місті Ухань (Китай). Поки що невідомо, яка саме тварина є його носієм. Тривають дослідження щодо того, як саме 2019n CoV поширюється серед людей. Найвірогідніша версія на даний момент — інфікування відбувається повітряно-крапельним шляхом.
В Україні не зареєстровано жодного випадку коронавірусу. У всій цій ситуації головне — зберігати спокій та дотримуватися простих засобів профілактики.

Що рекомендує МОЗ?

Для профілактики захворювання слід дотримуватись стандартних рекомендації:
  • часто мийте руки або обробляйте дезінфікуючими засобами;
  • під час кашлю та чхання прикривайте рот і ніс паперовою хустинкою. уникайте тісного контакту з усіма, хто має гарячку та кашель;
  • якщо маєте підвищену температуру тіла, кашель й утруднене дихання, якнайшвидше зверніться до лікаря та повідомте йому попередньою історією подорожей;
  • не споживайте сирих чи недостатньо термічно оброблених продуктів тваринного походження.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення