У Шумську мама двох доньок вступила у лави Збройних сил України


Шумчанку Наталку Чоловську люди знають як позитивну, завжди усміхнену жінку. Хтось – як працівника лікарні, хтось – завдяки спільному захопленню розведенням кроликів, хтось – як просто хорошу знайому або щиру подругу.
[ads-post]Аж тут дещо несподівана новина – ця вродлива, тендітна жінка, мати двох доньок, підписала трирічний контракт на службу у Збройних силах України.

– На цей крок я наважилася, попередньо порадившись з дітьми. Вони у мене уже дорослі, обоє студенти. Оля – в Києві, Ніка – в Кременці. Навчаються на державній формі. Доньки підтримали мене: «Тобі, мамо, треба щось змінити у житті». А, жартома, додали: « Нас і так рідко бачиш. То ти зайнята роботою, то ми – навчанням», – розповідає Наталя. – Тому 28 листопада я з чистою совістю підписала необхідні документи для проходження військової служби, 10 січня закінчила навчання у 169-ому тренувальному центрі ЗСУ «Десна» (наша розмова відбувалася на другий день Різдва). Незважаючи на святковий день, Наталя перебувала в наряді – авт.). Порядки тут строгі, як і належить у війську, тверда дисципліна – інакше не можна. Адже від цього залежить не лише здоров’я, але й життя військовослужбовців. У «Десні» Наталя навчалася у медичній роті. Вона, переважно, на дві третини укомплектована жінками, решта – чоловіки, є навіть з дипломом лікаря. Моя співрозмовниця розповідає, що, хоч і має медичну освіту та тривалий стаж роботи за спеціальністю, дуже багато дізналася нового, міцно оволоділа навиками надання першої медичної допомоги на полі бою. Чимало уваги тут приділяють фізичній підготовці. Хоча на турніки дівчат не відправляють, але щоденно посилено займаються гімнастичними вправами. Як заведено в армії, треба знати основи стройової підготовки – цього навчають на плацу. Спочатку було не так важко, як трішки незвично, але досить швидко жінка увійшла у новий для себе ритм життя. Розповідає, що атмосфера в центрі чудова, всі разом, як у великій сім’ї, відсвяткували Новий рік, Різдво Христове. Можна було їхати додому на свята, але цим правом скористалися ті, хто мешкає поблизу місця військового навчання. Хотілося подивитися на вродливу жінку у військовій формі, але Наталя заперечила – командири не рекомендують виставляти, показувати свої світлини в одностроях. Так що читачі сайту побачать Наталю Чоловську у звичному цивільному вбранні. Хоча не сумніваюся, що і військова форма чудово пасує шумчанці. Після закінчення навчання Наталя відправилася служити у 44-ту окрему артилерійську бригаду, яка дислокується в Тернополі та області, має багатий бойовий досвід війни на сході України, починаючи з 15 жовтня 2014 року і дотепер. Девіз тернопільських артилеристів: «Вогонь запеклих не пече».

– Я доросла, самодостатня жінка, щаслива мама. Прекрасно усвідомлюю свій вибір, всі небезпеки та тяготи, які в ньому закладені, – каже Наталка. – Але, сподіваюся, що, з Божою допомогою, успішно пройду всі ці випробування. Живою та здоровою повернуся у рідний Шумськ, у коло своїх близьких, дорогих серцю, людей. А в Україні настане довгоочікуваний мир, наша країна буде єдиною і нерозділеною.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення