Що мають знати кременчани, аби не підчепити інфекцію в салонах краси


Сьогодні салони краси, перукарні та косметичні салони надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров'я. Окрім створення гарного зовнішнього вигляду, на жаль, косметичні салони та перукарні можуть бути місцем, у якому клієнти ризикують заразитися хворобами через погано простерилізовані інструменти. Лікар-епідеміолог Кременецького міжміськрайонного відділу держустанови "Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України" Ольга Ландяк розповіла kremenets.city про те, які інфекції можна в них підчепити та як вберегти себе від зараження.
[ads-post]Що у салонах краси і перукарнях - небезпечне?
Небезпека полягає в тому, що в перукарнях, салонах краси відбувається тісний контакт одних і тих самих інструментів, які використовує майстр, з поверхнею шкіри різних клієнтів. Порізи і пошкодження - це прямий шлях для проникнення бактерій,  вірусів чи грибків безпосередньо в організм людини.

Що може бути причиною зараження?
Перш за все, причиною для зараження можуть бути пошкоджені інструменти з ознаками іржі, а також відсутність належної антисептичної обробки інструментів та недотримання майстром правил гігієни під час проведення процедур. А ще багаторазове використання пристосувань, які для цього не передбачені. Заразитися можна, якщо до вас обслуговували клієнтів, котрі мають явні симптоми захворювань шкіри: виразки, лишаї та інше.

Чим можна заразитися в перукарнях і салонах краси?
Перелік неприємностей не такий вже й малий: грибки, гепатити В і С, герпес, різноманітні алергенні кліщі, стафілококові інфекції та навіть ВІЛ. Лікування певних захворювань може сягати сотень доларів, а подолати деякі з них досі не під силу сучасній медицині.

Як відвідувач перукарні чи салону краси може себе вберегти від зараження інфекціями?
Варто оцінити візуальну чистоту в приміщенні, наявність рукомийника та приладдя для дезінфекції та стерилізації інструментарію. Уточніть спосіб обробки інструментів. Для цієї мети повинні використовуватися спеціальні дезінфікуючі засоби та стерилізатор. Наполягайте на тому, щоб майстер працював в рукавичках та проводив антисептичну обробку рук відповідними дезінфікуючими засобами. Інструменти багаторазового застосування, які задіяні при проведенні маніпуляцій (всі види щипців для нігтів і шкіри, ножиці, кусачки і так далі), це потенційно небезпечний фактор передачі інфекції.

Те ж стосується і перукарського інструменту, який повинен не тільки чиститися, але й дезінфікуватися. Майстри салонів краси повинні мати для роботи мінімум 2-3 комплекти інструментів. Не варто забувати і про те, що кожен майстер повинен щорічно проходити обов’язковий профілактичний  медичний огляд.

Як правильно дезінфікувати інструменти?
Для якісної обробки інструменти повинні пройти три обов’язкових етапи дезінфекції. Спочатку використані інструменти замочуються на визначений час у розчині дезінфікуючого засобу, потім ретельно промиваються під проточною водою та обсушуються, надалі складаються у повітряний (так званий "сухожар") чи паровий стерилізатор, бажано у крафт-пакетах із термічними індикаторами.  Тільки після цих етапів стерилізований інструмент кладуть в спеціальний ультрафіолетовий бокс, де інструмент зберігається, тобто підтримується чистота інструменту, який піддавався ретельній обробці.

Усі інші приладдя та поверхні в салонах, які не мають безпосереднього контакту із шкірою, необхідно протирати дезінфікуючими розчинами згідно інструкцій про їх застосування.

Чи можна перевірити якість проведеної дезінфекції та стерилізації у салоні? Як це зробити у Кременці?
Відповідальність за дотримання вимог санітарно-протиепідемічного режиму, передбачених чинними "Державними санітарними правилами та нормами для перукарень різних типів" несе керівник закладу. Перевірити якість проведеної  дезінфекції чи стерилізації кожен власник закладу, що надає будь-які косметичні, перукарські, манікюрні чи інші послуги, може, замовивши послугу лабораторного обстеження у Кременецькому міськміжрайонному відділі держуправління "Тернопільський ОЛЦ МОЗ України" (приміщення колишньої СЕС) у Кременці по вулиці Козубського, 6 або за телефоном 2-51-62. Такі обстеження на договірній основі проводять більшість салонів краси Кремененця та Почаєва, проте далеко не всі. Тому переконливо рекомендуємо звернутися до нас, адже після отримання результатів аналізів лабораторного обстеження, керівник може бути впевненим у безпечності надання послуг у його салоні чи перукарні та попередити таким чином конфліктні ситуації із клієнтами.

На завершення хотілося б сказати, що під час відвідування салонів краси і перукарень ніколи не варто соромитись ставити питання майстру стосовно того, чим і як обробляється інструмент. Перш за все – це ваше здоров’я і ви дбаєте про нього! Запобігти інфекціям легше, ніж їх лікувати!

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення