Чи буде епідемія вітряної віспи на Тернопільщині?

Напевне, кожен із нас, будучи маленьким, бігав весь зелений і дуже хотів почухатися, а мама сварилася і забороняла. Вітрянка – вона відома абсолютно всім. Роки йдуть, а вона залишається незмінною.

[ads-post] дорослому віці багато хто боїться нею заразитися, адже існує гіпотеза, що дорослі дуже важко її переносять. Така собі дитяча хвороба. Усе залежить напряму від організму та здатності імунітету. Чи буде епідемія вітряної віспи на Тернопільщині, з’ясовували журналісти Номер один.
На минулому тижні за добу зафіксували 23 випадки інфекційних захворювань. У тому числі 11 осіб захворіли вітряною віспою, про це свідчать дані моніторингу інфекційної захворюваності.

– Вітряна віспа – це некерована інфекція. На даний час вона зареєстрована у Бережанському, Заліщицькому, Борщівському, Козівському, Кременецькому, Монастириському, Підволочиському, Теребовлянському, Тернопільському районах. У місті Тернополі на сьогоднішній день зафіксовано 13 випадків. Їх виявили в гімназії, загальноосвітній школі та дошкільних закладах, – повідомила завідувач відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційний захворювань Тернопільського обласного лабораторного центру Марія Павельєва.

Вітряна віспа входить до календаря профілактичних щеплень як рекомендована, тобто вона не є обов’язковою.

– Якщо дана вакцина є в аптечній мережі, її можна придбати, і лише проконсультувавшись зі своїм лікарем, вакцинуватися. Проте варто звертати увагу на вікову категорію. Тому для вирішення питання вакцинації повністю інформацію повинен надати лікар. Є різні випадки проявлення цього захворювання. Вчасне виявлення, звернення до спеціалістів, звісно, полегшує її перебіг та сприяє швидкому одужанню. Варто пам’ятати, що повітряно-крапельний механізм передачі є небезпечною ознакою цього захворювання. Так як від своїх дітей можуть заразитися батьки, котрі не хворіли у дитинстві, та інші члени родини, діти в дошкільних навчальних закладах, школах. Обов’язково хворий має бути ізольований, уникати спілкування із соціумом. На дитячі садки накладаються обмежувальні заходи, тобто упродовж 21 дня відбувається спостереження за дітьми, які знаходились у тій групі, не відбувається поступлення нових дітей. Випадки вітрянки реєструються завжди щороку, але епідемією їх назвати не можна, – каже пані Павельєва.

Стосовно майбутніх карантинних заходів, чи будуть вони і коли, фахівцю Тернопільського обласного лабораторного центру поки сказати важко.

– Прогнозується спалах кору, оскільки цей вірус нікуди не зник. Збільшення захворюваності на грип зазвичай припадає на кінець грудня та початок лютого. Але це поки припущення, оскільки розповсюдження захворюваності залежить від погодних умов, скупчення людей, навчального періоду, – підсумувала Марія Павельєва і додала, що станом на кінець минулого тижня в області проти грипу щепилася всього 161 особа.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення