Автор «Запорізького маршу», під який збирається Верховна Рада, жив на Кременеччині

Автор відомого «Запорізького маршу» сліпий бандурист Євген Адамцевич у 1960-х роках з групою кобзарів виступав з концертами на Тернопільщині.
Тоді ж, як пише Теренбільше року мешкав у с. Великі Бережці, на Кременеччині у своєї доньки Лариси Зібаревої.[ads-post]У Кременецькому краєзнавчому музеї також експонуються особисті речі Євгена Адамцевича, люб’язно передані донькою кобзаря. Серед них одна з кобз, з якою митець мандрував теренами України. Інша зберігається у музеї театрального мистецтва у Києво-Печерській лаврі.
Довідка:
Автором «Запорозького маршу» вважається сліпий бандурист Євген Адамцевич – учень Мусія Олексієнка. Він скомпонував твір з використанням мелодії української народної пісні «Ой на горі та й женці жнуть». Крім того, саме Євген Адамцевич уперше його виконав на публіці – широкому загалу марш став відомий 1969 року завдяки виступу сліпого бандуриста. Згодом для оркестру марш аранжував заступник диригента Державного оркестру народних інструментів Віктор Гуцал. З 1984 року «Запорозький марш» знову дозволили виконувати. Він став звучати на мітингах під час боротьби за незалежність наприкінці 1980-х років. Під звуки маршу збираються депутати у Верховній раді.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення