Як громадські активісти Кременця планують розвивати місто на прикладі “UrbanSpace 100” у Франківську


Вони навчаються і переймають досвід. А ще хочуть розповісти про успішні приклади особистого зростання. Нещодавно представники ГО “Розвиток Кременеччини”  побували в Івано-Франківську, кажуть, це місто дивує і надихає на цікаві ідеї. 

Зокрема, відкриття громадського ресторануу Франківську  “UrbanSpace 100”. Це заклад з новою концепцією: смачна та здорова їжа, плюс безкоштовний майданчик для проведення різних заходів.
Протягом двох днів представники громадської організації “Розвиток Кременеччини”, спілкувалися з тими, хто спостерігав за процесами чи був активним учасником руху “Тепле місто”.
Франківчани розповіли, що все розпочалося із участі кількох студентів у проекті AISEC. Тренінги, закордонні поїздки та стажування за кордоном. Після декількох таких стажувань із новими враженнями повернулися до Івано-Франківська. Там друзі вирішили відкрити невеличкий кафетерій і зробили це в самому центрі міста– "Вафель". Справа пішла і через деякий час у них вже було декілька успішних закладів.
Паралельно команда активістів ініціювала процес заміни нав’язливої та громіздкої зовнішньої навісної реклами в місті. Вони зверталися, до власників будівель та підприємців-орендарів з пропозицією розробити альтернативні вивіски, що лаконічно б доповнювали затишну атмосферу вулиць Івано-Франківська. Зазвичай, власники погоджувалися та йшли на компроміс.
Згодом Франківчани вирішили офіційно створити організацію “Тепле місто”. Метою якої було зробити місто приємнішим, теплішим.
Одним із співзасновників ГО став Юрій Филюк, відомий на той момент івано-франківський ресторатор. Незважаючи на успіх, Юрій прагнув рухатися далі та шукати нові шляхи для розвитку свого міста. Так з’явилася ідея створити "платформу", закладу – місце для спілкування! Заклад в якому можна б було вільно спілкуватися, проводити заходи, ділитися ідеями, та створювати нові проекти.
Так було закладено основу для створення громадського ресторану, співвласниками якого стали 100 проактивних людей, які зробили внески по 1000 американських доларів задля спільної мети.
Сьогодні "UrbanSpace 100" – ресторан-візитівка міста, де є власне радіо,
Було оголошено збір по 1000 доларів із 100 чоловік. Участь брали і підприємці, і громадські активісти. Хтось легко виділяв кошти на гарну справу, а хтось брав у борг у десяти друзів, бо вірив у "Тепле місто", і в "Компанію "23 ресторани".
За умовами 100 співзасновників не мають права впливати на те, як компанія-провайдер "23 ресторани" організовує роботу "UrbanSpace 100", а та, в свою чергу, зобов’язується організовувати безкоштовні заходи в приміщенні.
Особливістю є розподіл доходів: 80% чистого прибутку діяльності ресторану перераховують до фонду "Міні-грантів UrbanSpace 100", решта 20% - йде на потреби закладу. Співвласники, у свою чергу, не отримують ніякої грошової вигоди. До фонду міні-грантів, будь-хто може подати свій проект, направлений на розвиток міста. Кожні півроку на зборах засновників відбувається презентація усіх поданих проектів, що робить процес максимально відкритим. Тут заслуховують звіт про діяльність ресторану та розглядають проекти, які подали на конкурс жителі міста.
Також є окремі напрямки "Міні гранти від Теплого міста", "Урбан-радіо", а також організовують фестивалі.
Наразі "Тепле місто" займається новим великим проектом "Промприлад. Реновація".
Організація придбала корпуси колишнього заводу, та перетворила їх на вільний, креативний простір, окремі приміщення якого здаються в суборенду. Використовуючи креативні ідеї, залучають суборендарів. Так один із поверхів, що відкритий для будь-кого, включає школу дитячого розвитку,  IT-компанію, кафе, залу для проведення конференцій, майстерню-відеозйомки та монтажу, майстерню із створення унікального одягу, залу з картинами сучасного мистецтва, студію дизайну інтер’єру, а також "Управління інвестиційної політики Івано-Франківської міської ради".
Наразі "Тепле місто" шукає ще інвесторів для того, щоб перетворити занедбаний колись простір заводу в інноваційний сучасний простір ідей та бізнесу.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення