“Найнезрозуміліше питання, яке мені ставили: “А чому ти зі своїми дітьми розмовляєш українською?”.
Насправді, після цих слів мені мову відняло. “Ну діти ж живуть в Китаї, говори з ними китайською або англійською!”.
Яка англійська, яка китайська, люди. Ви що? Якби я була громадянкою тієї чи іншої країни, то зрозуміло. Я – українка, друзі. І діти мої будуть розмовляти українською”, – розповідає Світлана.
Як інформує “Терен“, жінка переконана, що як би добре не освоїти іноземної мови, емоцій та почуттів нею не висловити, а надто дітям. Син Світлани розмовляє українською та китайською, може висловитися англійською. Так само жінка планує навчати маленьку доньку.
“Не можу зрозуміти матусь, які не розмовляють з дітьми рідною мовою. А як же ти їм казку прочитаєш, колискову заспіваєш? Як донесеш їм це не рідною мовою? Насправді, я не засуджую. У кожного є вибір.
Я з народження з Мішею та Іванною розмовляю українською, вони прекрасно розуміють. Міша непогано говорить. Так, практики не вистачає, але ми стараємося. Дуже скоро ми прилетимо в Україну, і будемо ретельно працювати над тим, щоб українська була як рідна”, – ділиться кременчанка.
Також Світлана радить матусям діток змішаних рас не боятися, що малеча не зможе сприймати дві чи три мови.
“Діткам набагато простіше, вони здатні вивчати 5 мов відразу. Мiша прекрасно володіє китайською та українською. Розуміє і може сказати англійською та російською. Займайтеся з дітьми вiд самого народження”, – рекомендує Світлана.