У Шумську вручили нагороди родичам загиблих героїв УПА: один із орденів передали кременчанам

Активістам  Координаційної ради вдалося відшукати двоюрідну внучку сотника Федіра Мельничука «Гука» кременчанку Олесю Паславську.

Олеся повідомила про таку звістку усю родину та племінницю Федора Мельничука Євгенію Трифонюк із с. Фещуки. Євгенія Трифонюк до Шумська приїхати не змогла. 
Олеся ж на нагородження приїхала із чоловіком. Каже, що це історично важливий захід для їх родини.
“Про дідуся ми чули дуже мало, і будь-яка звістка про нього є для нас дуже пам’ятною і важливою”, - каже Олеся Паславська.
Олесі передали нагороду та посвідку до неї. Таку місію мав голова Тернопільської  ОДА Степан Барна та керівник Благодійного фонду «Соловей» із Львова Петро Гудзоватий.
Церемонію нагородження провели урочисто. Саме цього ж дня у Шумську святкували День першої пластової присяги.

Такими нагородами, які отримали тепер родичі загиблих героїв УПА, військових нагороджували за бойову звитягу в боях у часи визвольних змагань.  Федір Мельничук на псевдо “Гук” свій “Золотий хрест бойової заслуги ІІ класу” отримав постановою УГВР, від 6 червня 1948 року та наказом Головного військового штабу УПА, від 12 червня 1948. На той час Федір Мельничук був поручником УПА, командиром сотні УПА-Південь
Мельничук Федір - "Гук" родом із села Великі Загайці. На час, коли прийшли німці, перебував в охоронному батальйоні в Білокриниці. Вступив до ОУН, з наказу перейшов до підпілля і зайняв пост сотенного теренової сотні. Пізніше був сотенним УПА в з’єднанні «Холодний яр» УПА-Південь. Брав участь у боях, як із німецькими окупантами, так і з карателями з НКВС. 22 березня 1946 р. у селі Батькові Радивилівського р-ну був важко поранений, йдучи до Почаєва, дорогою помер.
Відомо, що родичів героїв УПА для церемоніалу нагородження шукали із 2017 року.
Для цього залучили представників влади, істориків, краєзнавців, архіви.
“На сьогодні нам вдалося розшукати родини шістьох героїв, які приїхали до Шумська”, - каже  Сергій Волянюк.
Інші нагороди героїв із Шумщини та Кременеччини передадуть в місцеві краєзнавчі музеї.  
“УПА була єдиною в історії повстанською армією, котра спромоглася утворити власну систему нагород і заохочень”, - каже координатор проекту «Координаційна рада з вшанування пам’яті нагороджених Лицарів ОУН і УПА» Сергій Волянюк.
Запровадили такі заохочення у 1944 році, наказом Головного військового штабу.  Героїв-повстанців, які були у підпіллі, нагороджували золотими або срібними «Хрестами бойової заслуги» за участь в боях.  Повстанців, котрі брали активну участь в розбудові підпілля, нагороджували “Хрестами заслуги”.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення