Піввіку з музеєм: як це відбувалось і що із того вийшло, пригадував Василь Олійник


У Кременецькому краєзнавчому музеї відбулася зустріч із відомим краєзнавцем, упорядником і видавцем багатьох краєзнавчих книг, громадським діячем,  державним службовцем високого рангу в минулому - Василем Олійником.  


Із музеєм пройшла значна частина його життя. Працівники музею розповіли про цікаві історичні факти та подивилися фотосвітлини, які вже стали експонатами.

Десятки переданих Василем Олійником фото, зафіксували перебування на кременеччині відомих історичних тепер постатей, спортсменів, культурних талантів і духовних авторитетів. 

Фото із Сергієм Бубкою, Маркіяном Лубківським, патріархом Філаретом. Олімпійський вогонь на своїй ділянці естафети, Василь Олійник розповідає, що реально, свого часу, довелося пробігти цілий кілометр. Усі ці моменти на світлинах доповнили експозицію музею.
А ще безліч рідкісних книг і друкованих джерел передав Василь Олійник до наукової бібліотеки краєзнавчого музею. Його завжди раді бачити в музеї на презентаціях власних книг із краєзнавства, а також на усіх інших мистецьких заходах, що майже кожного тижденя проходять в Кременецькому краєзнавчому музеї.   

 Василю Олійнику вдається поєднувати різні види діяльності. Основною для нього є робота з електрообладнанням високої потужності. Саме робота електрика, згодом електрифікація населених пунктів Кременецького і Шумського районів, та  багаторічне обслуговування електроліній на усій території північних районів Тернопільщини, сприяло знайомству із цікавими людьми.

“Я міг почути від них інформацію, яку навряд чи десь почитаєш у джерелах вільного доступу”, - каже Василь Олійник.

Та найбільшим успіхом вважає Василь Олійник, знайомство і дружбу із Гаврилом Чернихівським. Ця дружба переросла у стоси цінних матеріалів зібраних по усій Кременеччині, що тепер є надбанням Кременецького краєзнавчого музею.     
Самі ж краєзнавці  Кременеччини пригадують, як найбільш ефективний період для музею, багатий на творчі публікації - час роботи Василя Олійника головою райдержадміністрації.  За п’ять років його керівництва районом, він зумів найбільше посприяти розвитку музейної справи. Тоді ж був початок випуску серії книг «Нескорена Кременеччина» і оприлюднено невідомі раніше факти про історію боротьби українців із німецькими та радянськими окупантами.

Зустріч пройшла у теплій атмосфері у формі діалогу. Директор музею Андрій Левчук подарував Василю Олійнику пам’ятну подяку та сувенірна згадку.  Висловили своє захоплення через співпрацю з науковцем художник Ніл Зварунчик, письменниця- краєзнавець Валентина Шпак, музикознавець Василь Сабран, Надія Бендасюк із бібліотеки Словацького та працівниця музею Тетяна Ковальчук.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення