Розповідь про пошуки скарбів на Кременеччині!


Ви впевнені, що всі скарби вже давно знайдено? Аж ніяк, бо пару тижнів тому десь на межі Кременеччини – Шумщини, як кажуть «чорні археологи», на витоптаному місці чолов’яга знайшов гаманець, а в ньому – 1300 римських монет.
Щоб менше «світитися» і не мати клопотів, усі срібні денарії одразу продав через інтернет якомусь колекціонеру за 50 тис. грн. Порівняв: держава декілька років поспіль закривала очі на тіньовий видобуток бурштину, а тепер горе-старателям оголосили справжню війну.
Жанна Попович розповіла про свою подорож до Кременця та знайомство з шукачами скарбів.

Невже скарби лише розкрадають?

Парадоксально, але серйозну конкуренцію «чорним» створили не «білі» археологи, а прості любителі історії, які об'єдналися в «Історико-пошукову спілку» (м. Кременець). «Ми займаємось перепохованням останків солдатів, загиблих у буревії світових війн, встановлюємо їх особи, шукаємо родичів», – зазначив голова ІПС Володимир Крутевич. 
Працює спілка легально, під пильним оком влади. Розробили та затвердили Статут, свої знахідки передають у місцеві музеї, та ще й повідомляють у ЗМІ про результати своїх експедицій. Знає про них і населення, адже телефони пошуковців є у кожному навколишньому містечку чи селі.

Пригода! Пошук скарбів у Кременці

Щоб відчути смак пригод, пан Володимир запропонував піти на розкопки, скажімо, у Дівочі скелі, де знайшли дзот. 
Йдемо. Пошуковець захопив із собою металошукач і дорогою «продзвонює» узбіччя. Забігаючи наперед, скажу, що нам пощастило знайти лише жменю «загубленків» – іржавий ключ, гільзи, щоправда, одну рідкісну американську, що пролежала в землі з 1914 р. Ще медаль «За перемогу над Німеччиною», два радянських п'ятаки і 15 копійок 1949 р. «Усього гривень на 30», – сміється археолог.

Байки від шукачів скарбів!

Пан Володимир згадує історію про старовинні пляшки. Якось його сусіди, троє чоловіків бальзаківського віку, розбирали стару, збудовану ще в 20-х роках ХХ ст. садибу, та знайшли півсотні пляшок. Знічев'я почали кидати по них камінням. Відтак розбили майже всі. Дядькам було невтямки, що за кожну старовинну пляшку колекціонери заплатили б по 30 грн.
«А то ще мій сусід якось приніс пляшку часів царської Росії. Я оглянув її і простягаю 120 грн. Він раптом зблід і лише прохрипів: «Я два мішки таких пляшок залив у фундамент будинку та ще й радів своїй винахідливості». Ось так через некомпетентність відомства стала золотою.
Володимир Крутевич мало не з дитинства збирає все, що пов'язано з рідним Кременцем. І місто платить сповна: якось йому до рук потрапили дивом вцілілі чорно-білі негативи, зроблені на поч. ХХ ст. відомим фотомайстром Генриком Германовичем. Пошуковець їх проявив та організував виставку.
А нещодавно на Замковій горі с. Стіжок Шумського району пошуковці знайшли солідних розмірів (2 м 56 см височиною та 106 см завширшки) кам'яний хрест (поч. ХVІ ст.), вирізьблений з цілого шматка пісковику, видобутого у місцевих скелях. Певно, свого часу хрест встановили на могилі когось із козацької старшини, але історичні вихори зрівняли могилу, скинули і хрест-велетень. Віднедавна історична знахідка знову постала на варті спокою села.
Так за розмовами ми піднялись крутою стежкою до дзоту, так схованого на верхів’ї гори, що бійниці не видно з-за кущів. Тяжкі бетонні стіни всередині, як і 100 років тому, надійні та міцні. Неподалік є ще одна бойова точка. Тож у планах «Історико-пошукової спілки» дослідити все навкруги і, якщо вдасться, створити військовий музей. Працювати треба швидко, але обережно, адже давнина чекає. Інакше можна втратити всю історичну спадщину.

Дізнались і про погані прикмети «копачів»

Носити старий хрест-енколпіон (не відомо, якій людині він належав); копати язичницькі городища чи поховання; коли близькі бажають удачі.
До речі, першим «чорним археологом» був німецький купець-авантюрист Генріх Шліман. 142 роки тому він випадково відкрив древню Трою, проте все життя вважав, що знайшов легендарну Атлантиду. 

Джерело: 0352

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення