Кременчанин перетворює пеньки на незвичні скульптури, гойдалки та лавки

Дерев’яні ведмеді, орли, леви та інші тварини, котрі ростуть просто з землі – не вигадка, а справа рук талановитого кременчанина Віктора Білосевича. Він єдиний, хто в районі займається художньою обробкою дерева і виготовляє шедеври із пеньків. Скульптури виготовлені майстром тепер знаходяться не тільки в рідному Кременці, а й далеко за його межами.

Улюбленою справою Віктор Білосевич займається вже близько п’яти років, але перше знайомство з художньою обробкою дерева відбулось ще тоді, коли почав ходити до першого класу. Він впевнений, що любов до дерева прищепив старший брат, який свого часу займався різьбою балясин, рамок для ікон та дзеркал.
«Мені було тоді шість років, я ледве бачив верх стола, де працював мій брат. Тоді я ще не допомагав йому, але дуже хотів навчитися, бо мені це сподобалось Саме завдяки йому я почав займатися цією справою», - каже Віктор.
Завдячує майстер також і батькам, каже, що саме вони навчили чесно і старанно відноситися до будь-якої роботи. За освітою він вчитель основ здоров’я, інформатики, трудового навчання і креслення. Вже в інституті талант Віктора помітив його викладач і сказав, що в районі таких майстрів немає, тому обов’язково потрібно продовжувати рухатись в обраному напрямку.
Перші роботи Віктор почав виготовляти після закінчення інституту. Спочатку позичав у знайомих бензопилу, переглядав ролики по інтернету і починав працювати. Зізнається, що не все виходило одразу і були люди, котрі радили просто порізати дерево на дрова. Але навіть в такі моменти він не падав духом, а починав працювати ще наполегливіше.
«Я себе вважаю наполегливим. Коли щось не виходить і хочеться все покинути, то я навпаки себе так налаштовую, що все ж зроблю. З часом люди побачили, почали замовляти і з’явився якийсь мінімальний дохід. А вже потім купив власні інструменти, якими зараз і працюю», – розповідає майстер.
Всі скульптури чоловік виготовляє з дерев м’яких порід: липи, осики, сосни та яблуні. Розповідає і про сам процес роботи.
Спочатку заготовляється кругляк дерева потрібних розмірів, потім все зайве відрізається, а готовий виріб покривається лаком. Так, за одну годину Віктор перетворює кругляк дерева в орла. Сама ж обробка проходить в два основних етапи: чорнова - бензопилою і чистова - спеціальними різцями.
До майстра часто звертаються з питаннями чи потрібно гарно малювати, щоб виходили такі скульптури. Але той зізнається, що малювання тут ні до чого, головне – бачити основні площини.
«Так вийшло, що я дуже любив геометрію, і в школі, і в інституті. В мене виходили креслення і я маю дуже хороше уявлення, особливо по площинах. Часом до мене підходить якийсь господар і каже: «Що ти будеш з тим пеньком робити?», а я відповідаю: «Залишилось відрізати зайве і буде готовий виріб».
З часом, Віктор значно розширив асортимент виробів. Найчастіше йому доводиться робити скульптури тварин, зокрема ведмедів, зайців, орлів, білок і левів. Останнім часом він почав займатися і столярною роботою, виготовляти дерев’яні гойдалки. Проте майстер робить їх незвичайними, адже комбінує із скульптурними зображеннями тварин. Так з’являються гойдалки, по яких повзуть ведмеді чи на даху гніздяться орли.
 
Часто клієнти звертаються із бажанням перетворити дерево, що росте у них на подвір’ї на скульптуру дикої тварини. Для цього вони зрізають дерево, залишаючи близько 1 м. стовбура, а Віктор приїжджає і перетворює його на бажану скульптуру. Саме в такий спосіб майстер перетворив одне із дерев на горі Черча, де працює сторожем водосховища, на ведмедя.
Майстер розповів, що дедалі частіше всі вироби виготовляє швидше. Якщо на першу скульптуру він витратив близько тижня, то зараз таку саму може зробити за день. Проте є речі, які і досі робити складно, зокрема, це комбіновані вироби. З-поміж таких, це скульптури між якими знаходиться лавка, зображення епізодів (заєць, на якого на льоту нападає орел), а також створення міміки на обличчі людей, надання їм індивідуальності. Найбільшим попитом користуються гойдалки з скульптурами тварин. Зі слів Віктора, такі вироби виглядають дуже оригінально і чим їх більше, тим гарніша сама гойдалка.
Серед клієнтів майстра не тільки кременчани, а й люди з багатьох областей України, зокрема Рівненщини, Тернопільщини, Хмельниччини, Харківщини та Черкащини. Багато клієнтів самі пропонують ідеї, але є й такі, які повністю довіряються творчій уяві Віктора.
Найголовнішим в окультуренні дерева чоловік вважає бажання працювати, бо коли займаєшся улюбленою справою, то це ще більше стимулює на створення чогось серйозного. Майстер старається не дотримуватись стандартних розмірів у виготовленні скульптур, оскільки він має своє бачення тієї чи іншої роботи.
Талановитий кременчанин бажає і далі розвивати свій потенціал, щоб досягти значно більшого. Себе ж позиціонує як аматора.
«Я себе вважаю не майстром, а аматором в цій справі, але аматором в якого є серйозний потенціал і який вміє, і хоче щось робити».

Найбільше він мріє виграти змагання світового рівня з карвінгу, оскільки хоче по максимуму використати творчі задатки і не зупинятись на вдосконаленні своїх вмінь.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення