Живописний «букет» від Кременецької «Палітри» 📷

Живописний «букет» від «Палітри»
З нагоди 15-ліття жіночого мистецького гурту «Палітра» 12 художниць із Кременця представили в обласному художньому музеї виставку творчих робіт.

Кременецькому жіночому мистецькому гурту «Палітра» виповнилося 15 років. З цієї нагоди у Тернопільському обласному художньому музеї діє виставка творчих робіт мисткинь. Вони представили 72 картини. Це пейзажі, портрети, натюрморти, абстрактні композиції, вишиті картини і сюжетні ляльки-мотанки.
Ініціатором і незмінним керівником «Палітри» є заслужений майстер народної творчості України Тетяна Балбус. Колектив об’єднав викладачів кафедри образотворчого мистецтва Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту, до яких згодом долучилися і випускниці цього навчального закладу. Наразі в «Палітрі» є 12 мисткинь. Це Надія Волощук, Наталія Волянюк, Богдана Гуменюк, Олена Павлович, Олександра Панфілова, Іванна Погонець, Катерина Склярук, Світлана Ткачук, Юлія Ткачук, Марія Швед і Юлія Янчук. Кожна з них має власний стиль, улюблені мотиви зображення, використовує свої матеріали та техніки виконання.

Учасниці виставок і фестивалів 

Щороку «Палітра» презентує свої нові творчі роботи у Кременецькому краєзнавчому музеї. Неодноразово художниці брали участь у міжнародних українсько-польських пленерах, фестивалях, конкурсах («Карпатський вернісаж» (м. Івано-Франківськ), Міжнародний фестиваль писанкарства «Етнореволюція» (с. Комач Івано-Франківської області), в обласних, всеукраїнських і міжнародних виставках (м. Кременець, м. Збараж, м. Тернопіль, м. Краків).

У 2004, 2007 роках мали спільні з гуртом «Гладущик» виставки в Тернопільському художньому музеї. Восени 2006 року кременчанки брали участь в обласній «Виставці творів викладачів образотворчого мистецтва навчальних закладів Тернопільщини», що проходила в галереї обласної Спілки художників України (м. Тернопіль). У березні-серпні 2010 року експозиція учасниць гурту була представлена у Вишневецькому замковому комплексі, а в 2011 р. – у Дубенському замку на виставці «Мелодія пензля і жіночої душі».

У кожної – своя «родзинка» 

Керівник «Палітри» – Тетяна Балбус у своїх роботах використовує здебільшого народні мотиви. Серед живописних технік віддає перевагу гуаші, акварелі, акрилу й олії, створюючи квіткові композиції, стилізовані зображення об’єктів живої на неживої природи, сюжетні картини. В аплікаціях та колажах, як різновидах декоративно-прикладного мистецтва, відображає сюжети навколишнього життя у творчому опрацюванні.

Олександра Панфілова створює натюрморти, портрети, пейзажі, також виконує декоративні розписи на склі. Іванна Погонець – майстер пейзажного жанру живопису. Вона тонко відчуває мотиви природи, досконало передає її стан у різні пори року. Богдана Гуменюк працює в акварельній та олійній техніках живопису, інколи виконує пастельні роботи. Катерина Склярук захоплюється акварельним та олійним живописом, а також графікою. Світлана Ткачук  творить квіткові натюрморти й архітектурні пейзажі. Художниця працює в техніці накладання фарб мастихіном, підбирає найтонші відтінки кольорів, якими «ліпить» форму, передаючи об’єм, освітлення, плановість. Марія Швед знайшла себе у таких жанрах реалістичного та декоративного живопису, як тематична картина, пейзаж, натюрморт. Наталія Волянюк здебільшого віддає перевагу олійному й акварельному живопису. Художниця вдало поєднує теплі та холодні кольори, сміливо експериментує з техніками. Надія Волощук тяжіє до народного декоративного мистецтва, зокрема до писанкарства та народної іграшки, де передає різні типажі українських жінок, враховуючи вікові та регіональні відмінності. Юлія Янчук захоплюється графікою, розписом тканини, писанкарством і декоративним розписом. Юлія Ткачук тяжіє до міських пейзажів, а Олена Павлович творить пейзажі й портрети.

Кременець спонукає до творчості 

Вітаючи мистецький гурт «Палітра» із 15-літтям, начальник управління культури і мистецтв Тернопільської міської ради Олександр Смик зазначив, що давно мріє про приватну художню школу у Кременці і щиро побажав художницям втілити цей задум, а також позбутися «провінційності маленьких депресивних міст».

Кременець – не провінція, а великий мистецький центр Тернопільщини та Волині, – наголосив директор Тернопільського обласного художнього музею Ігор Дуда. – Адже в цьому райцентрі діють аж три мистецькі гурти – жіночий «Палітра», чоловічий «Гладущик» і студентський «Натхнення». 
Привітав учасниць «Палітри» і заслужений майстер народної творчості України Антон Гриб, який 14 років працював викладачем Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту. Він наголосив, що у цьому колективі поєдналися, немов різні кольори, різні творчі особистості.

У Кременці просто неможливо погано малювати, – зазначив народний художник України Богдан Ткачик. – Тому я вдячний учасницям «Палітри» за їхню творчість. Тетяна Балбус – це явище в народному мистецтві України. В неї своя мова – українські стилізовані віночки. Бажаю всім художницям залишити свій слід в історії українського малярства. Заслужений художник України Володимир Чорнобай додав, що інші райцентри мають брати приклад із Кременця.

Залишається дивуватися тому, коли ці жіночки встигають стільки зробити, – каже заслужений художник України Микола Пазізін. – Але вони мають із ким змагатися, адже в Кременці активно працюють гурти «Гладущик» і «Натхнення». До того ж у цьому містечку збереглося 18 пам’яток архітектури державного значення, та й самі краєвиди спонукають до творчості. На вернісаж завітала чимала група підтримки з Кременця, тож учасниці мистецького гурту почули на свою адресу щирі слова привітань, похвали та захоплення.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення