Як робочий Кременецького пивзаводу став доктором наук у Польщі

Ядерна фізика: як робочий пивзаводу Тернопільщини став доктором наук у Польщі
У мережі інтернет з’явилися унікальні життєві факти із життя простого робітника, який спершу одружився на дочці пивного магната Кременця, а згодом досягнув успіхів у науці.

Про доктора, професора фізики в університеті Вроцлава – одного з піонерів досліджень космічної радіації в Польщі Яна Весоловського написали у спільноті «Kremenez Umland bis1939. З любов'ю до старого міста».

Ян Весоловський народився 13 вересня 1902 року в Жеребках, області Житомир Волинська губернія. У 1910 році в Житомирі розпочав свою шкільну освіту, а в 1911 році вступив у перший підготовчий клас комерційної середньої школи у Бердичеві.

У 1920 році переїхав у Кременець, де і у результаті повоєнних фінансових труднощів почав працювати робітником з технічного обслуговування на місцевій пивоварні.

У 1925 році вступив на філософський факультет Ягеллонського університету (Краків), щоб заробляти репетиторством. Будучи молодшим помічником у відділі фізики Ягеллонського університету педагогічної і наукової роботи (1931 рік) Ян Весоловський одружився на дочці пивного магната з Тернопільщини. Проте скоро втратив дружину Людмилу. Її вбили німці у 1943 році.

До слова, Ян Весоловський надрукував 4 наукові роботи. У січні 1945 року він  знову працював у Департаменті у якості помічника, пізніше став доцентом кафедри експериментальної фізики.  Згодом знову вступив у шлюб.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення