Наступного підвищення ціни газу можна чекати в травні - зростання становитиме 15%

Згідно з новою програмою з МВФ, Україна повинна буде підвищити вартість газу до рівня імпортної на початок 2020 року в три етапи.
Рішення про перше підвищення з 1 листопада поточного року до 8550 грн за 1 тис. кубометрів уряд вже ухвалив минулого тижня. Це становить 69% від ціни імпорту. Причому, змінено методику визначення базової ціни імпорту. Наступне підвищення - до 80%, заплановано на травень, і до 1 січня 2020 року в Україні повинна бути єдина ціна для споживачів газу. Такий графік підвищення теоретично може бути змінений в процесі переговорів для отримання чергового кредитного траншу.
До того ж, Україна теоретично взагалі може не виконувати умови програми, якщо потреби в грошах МВФ не буде - умови Stand-by дозволяють такий варіант, і це не буде вважатися негативним сигналом. Правда, в переговорах з МВФ поки остаточно не узгоджено питання про введення податку на виведений капітал. Можливо, доля цього податку проясниться наступного тижня.
Україна домовилася з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про надання нової програми кредитування Stand-by. Про це в п'ятницю, 19 жовтня повідомив МВФ. Загальний обсяг програми, яка розрахована на 14 місяців, становитиме $3,9 млрд.
Програма вступає в дію після її затвердження радою директорів МВФ, але до цього Україна повинна буде виконати дві обов'язкові умови.

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення