Стародрук Євангелія, яке видане в Свято-Успенській Почаївській лаврі, зберігається у селі на Тернопільщині



Про це розповів місцевий священик Олексій Філюк у Facebook.


"В одному селі на Лановеччині зберігається Євангеліє, датована 1780 роком!", – пише священик.
З фото, які опублікував отець, видно, що книга у хорошому стані. Водночас, де саме вона зберігається, священик не повідомляє з міркувань безпеки.
Як інформує "ZIK", за словами письменника і краєзнавця Сергія Синюка, Євангеліє видано ще в період, коли лавра належала греко-католицьким монахам.
"Вісімдесяті роки вісімнадцятого століття – розквіт книгодрукування в Почаївському, тоді ще – греко-католицькому монастирі. Цілком європейський рівень як за якістю видань, так і за їх репертуаром та обсягами накладів. Через п’ятдесят років російська окупаційна адміністрація вижене з Почаєва Василіан, зажене туди "істінно православноє монашество із внутренніх губєрній" – і монастирська друкарня продукуватиме чорносотенний осад типу "Почаєвского лістка", – зазначає краєзнавець.
Нині Почаївська лавра перебуває у безкоштовному користуванні Української православної церкви (Московського патріархату).
Споруди передали їй у користування у 17 липні 2003 році. Тоді згідно з розпорядженням уряду Віктора Януковича лавру виключили зі складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника. Договір діє 49 років – до 1 січня 2052 року

Новини партнерів

Останні новини

Оголошення